Na drogu se u Europskoj uniji troši 24 mlrd. eura godišnje

Svijet 05. tra 201615:24 > 15:29
pixabay.com

Najprofitabilnija aktivnost organiziranog kriminala je trgovina drogom na koju građani Europske unije troše najmanje 24 milijarde eura godišnje, pokazuje izvješće koje su u utorak zajednički objavili Europol, europska policijska agencija i Europski centar za nadzor droga i ovisnosti (EMCDDA).

U izvješću od nešto manje od 200 stranica daje se cjelovita analiza ilegalnog tržišta droge u EU-u, od proizvodnje do trgovine, distribucije i potrošnje, zatim troškovi koje ta aktivnost proizvodi na poslovni sektor, vladine institucije, obitelji, pojedince i okoliš.

“Ilegalna proizvodnja i trgovina drogom ostaje jednim od najvećih i najinovativnijih kriminalnih tržišta u Europi. Budući da postaje sve složenijim i sve isprepletenijim s drugim oblicima kriminala, čak i s terorizmom, to postaje glavna prijetnja unutarnjoj sigurnosti EU-a”, ističe direktor Europola Rob Wainwright, dodajući da je u rješavanju toga problema nužna suradnja između zemalja članica.

Tri glavna zaključka opširnog izvješća su: jačanje veza između trgovine drogom i drugih oblika kriminala; brze promjene na tržišta droga slijedom globalizacije i napretka tehnologije – kriminalne skupine brzo prihvaćaju mogućnosti koje pruža lakši pristup informacijama, internet i porast međunarodne trgovine; te zemljopisna koncentracija kriminalnih skupina specijaliziranih za droge unutar EU-a i drugdje – uz već postojeća područja sada se pojavljuju i nova poput trgovine heroinom preko južnog Kavkaza.

U izvješću se kaže da Strategija EU-a za droge za razdoblje 2013-2020 i Akcijski plan (2013-2016) pružaju okvir za rješavanje problema ilegalnih droga u EU-u u kombinaciji s nacionalnim strategijama zemalja članica. Krajnji cilj je znatno smanjenje dostupnosti ilegalnih droga kroz prekidanje trgovine, razbijanje kriminalih skupina, učinkovitije korištenje pravosudnog sustava, bolju suradnju obavještanih služba i stavljanje većeg naglaska na prekogranični organizirani kriminal povezan s drogom.

Kanabis je najrasprostranjenija droga u Europi, procjenjuje se da na njega otpada 38 posto maloprodajnog tržišta droga, što donosi više od 9,3 milijarde eura godišnje. Oko 22 milijuna odraslih Europljana koristilo je kanabis prošle godine i oko 1 posto odraslih u EU-u konzumira ga svaki dan. Većina kanabisa na tržištu proizvede se u Europi, a raste uvoz iz Maroka.

Na drugom mjestu je heroin koji donosi oko 6,8 milijarde eura godišnje. Heroin je uzrok smrti velikog broja ovisnika. Opijum se uglavnom proizvodi u Afganistanu, a balkanska ruta je i dalje glavni koridor za ulazak heroina u EU, iako se pojavljuju nove rute iz Afrike, južnog Kavkaza, Sirije i Iraka.

Kokain je na trećem mjestu, a maloprodajno tržište donosi oko 5,7 milijardi eura. Kolumbijske i talijanske kriminalne skupine su glavni opskrbljivači u Europi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.