Brat bombaša iz Bruxellesa spreman za Rio de Janeiro

Svijet 21. svi 201615:14 > 15:16
Izvor: REUTERS/Reuters TV

Brat jednog od bombaša samoubojica iz Bruxellesa, Murad Lahraui, osvojio je zlato na upravo završenom europskom prvenstvu u taekwondou i spreman je braniti boje belgijske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Brazilu.

Njegov stariji Najim (24) jedan je od bombaša samoubojica koji se je raznio na briselskom aerodromu 22. ožujka. Napadi, u koje je bio uključen i napadač na gradski metro, odnio je živote 32 ljudi.

Murad (21), na popisu je 185-eročlane belgijske reprezentacije koja će sudjelovati na Olimpijskim igrama koje 5. kolovoza počinju u Brazilu, gdje će se boriti u kategoriji ispod 58 kg težine. U petak je Murad osvojio zlato u kategoriji ispod 54 kg u Montreuxu, Švicarska, a flamanska taekwondo federacija proglasila ga je na Twitteru “europskim kraljem u lakim kategorijama”.

Na novinskoj konferenciji dva dana nakon briselskih napada, Murad je kazao kako je njegov brat bio sjajan, inteligentan dečko i da nije pokazivao nikakve znakove da je radikaliziran prije nego li je otišao 2013. u Siriju i prekinuo svaki kontakt s obitelji.

Islamski borac, veteran iz Sirije, Najim, koji je izučio za elektromehaničara, sumnjiči se da je izradio pojaseve s eksplozivom za napade u Parizu u studenome prošle godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi. “To je ludo, doista – isti roditelji, isto odrastanje, i onda jedan postane uistinu dobar, a drugi uistinu loš”, komentirao je u ožujku njegov odvjetnik Philippe Culot.

“Ne birate svoju obitelj”, ističe s tim u vezi Murad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.