Svijet će se tresti sljedećih 10 godina, a 2017. je ključna

Svijet 16. sij 201712:14 > 12:25
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Svjetski ekonomski forum (WEF) održava se u švicarskom Davosu od 17. do 20. siječnja. Tradicionalnom okupljanju bogatih, slavnih i moćnih svake godine prethodi objavljivanje Global Risks Reporta.

Riječ je o posebnom izvještaju u kojem se predviđaju najteži rizici za svjetsku ekonomiju u nadolazećoj godini, a za 2017. se kao najopasnije prijetnje ekonomskoj stabilnosti, između ostalog, navode i novi američki predsjednik DonaldTrump te Brexit.

Dvanaesti ‘Global Risks Report’ Svjetski ekonomski forum izrađen je u suradnji sa svojim strateškim partnerima Marsh & McLennan Companies i Zurich Insurance Group, a uz akademsku podršku institucija kao što su Oxford, University of Singapore i University of Pennsylvania.

Na izvještaju koji pokušava predvidjeti rizike za svjetsko gospodarstvo u 2017. godini, ali i u sljedećem desetljeću, radilo je 750 stručnjaka iz više znanstvenih polja sa svih strana svijeta, koji konstatiraju da “najsnažniji znakovi podjela u svijetu sada dolaze iz zapadnih zemalja”.

Trumpa i Brexit smo već spomenuli, ali stručnjaci navode da “i drugdje u svijetu ima pojava pobune protiv postojećeg unutarnjopolitičkog ili internacionalnog statusa quo”.

Ipak, prema Global Risks Reportu, najveći rizik za svijet u 2017. godini je sve veća ekonomska nejednakost, koja će biti najveći problem i sljedećih deset godina.

WEF navodi podatke kako su se od svjetske financijske krize 2008. i 2009. godine značajno povećali prihodi 1 posto najbogatijeg stanovništva (u SAD-u za 31 posto!) dok su prihodi ostalih 99 posto sveukupno porasli za 0,5 posto.

Potpuno drugačiji izvještaj od prošlih

WEF-ov izvještaj upozorava da spori gospodarski rast u kombinaciji s visokim dugom i demografskim rastom nužno proizvodi sve veću ekonomsku nejednakost, koja bi mogla dovesti do pucanja socijalne kohezije u društvu i ugroziti demokraciju na Zapadu.

Također, postavlja i pitanje može li postojeći kapitalistički model svima jamčiti blagostanje, što se prije nije moglo čuti u publikacijama Svjetskog ekonomskog foruma.

Drugi veliki rizik s kojima se svijet suočava su nekontrolirane masovne migracije tj. društvena polarizacija, a nakon toga slijede klimatske promjene te nestajanje radnih mjesta zbog tehnološkog napretka.

Stručnjaci koje je angažirao WEF procijenili su i efekte 30 različitih svjetskih rizika (nestašice hrane i vode, korupcija, teroristički napadi, zarazne bolesti itd.) te uočili kako se nastavljaju negativni obrasci iz proteklih godina. Upozoravaju da velika strukturalna nezaposlenost izaziva društvenu polarizaciju, ali i da društvo nije usklađeno s tehnološkim napretkom koji se događa pred našim očima. Naročito bi se trebalo pozabaviti zakonskim rješenjima koja se bave novim tehnologijama kao što su umjetna inteligencija i robotika, ‘od kojih su moguće najveće koristi, ali i najveće opasnosti’.

Samo se kroz bolju međunarodnu suradnju može uspješno nositi s rizicima koji čekaju svijet u sljedećih deset godina, smatra WEF-ov ‘Global Risks Report’, koji 2017. opisuje kao ‘prijelomnu godinu za svjetsku zajednicu’.

Poznavatelji Svjetskog ekonomskog foruma pak komentiraju kako je ovaj njihov izvještaj različit u odnosu na prethodne po tome što zvuči kao zvono na uzbunu i pisan je tonom koji se na trenutke čini vrlo pesimističnim, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.