Argentina pozvala London na razgovor o suverenitetu Malvina

Svijet 19. pro 201408:54 > 09:05
EPA/ David Fernandez

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez Kirchner u četvrtak je, komentirajući zaokret u odnosima SAD-a i Kube, pozvala London da slijedi primjer Washingtona i započne razgovore u suverenitetu Malvina, odnosno Falklandskih otoka.

“Sjedinjenim Državama je trebalo 53 godine da Fidelu Castru daju za pravo”, rekla je argentinska predsjednica komentirajući promjene odnosa između Havane i Washingtona. Ako će Barack Obama ući u povijest, bit će to upravo radi ovoga, istaknula je na jednom skupu u Buenos Airesu komentirajući promjenu politike SAD-a spram Kube.

“Komplimenti predsjedniku, napravio je važan korak”, rekla je Kirchner i dodala da bi 17. prosinca, dan objave novosti u odnosima SAD-a i Kube, “trebao biti proglašen danom dostojanstva naroda koji se ne predaju”.

“Odluka Washingtona nam daje nadu”, rekla je Kirchner. “Nadamo se da će i drugi div sjesti kako bi razgovarao o suverenitetu Malvina. Nadam se da će zraka sunca, inteligencije ili Svetog duha prosvijetliti srca čelništva u Londonu”, dodale je argentinska predsjednica.

“Ako su yankeejima bilo potrebne 53 godine da daju za pravo Fidelu Castru, zašto ne bi sjeli i razgovarali o nečemu što traži cijeli svijet? Nadam se da će primjer SAD-a prosvijetliti njihovog partnera u Europi”, rekla je Kirchner podsjećajući na rezolucije UN-a o Malvinima.