Poljski predsjednik odbio se sastati s Tuskom oko reformi

Svijet 20. srp 201710:35 > 10:37
Izvor: N1

Poljski predsjednik Andrzej Duda odbio se sastati sa šefom Europskog vijeća Donaldom Tuskom kako bi raspravljao o kontroverznim reformama pravosudnog sustava u Poljskoj, izvorom zabrinutosti u Bruxellesu, rekao je u četvrtak jedan od njegovih suradnika.

U srijedu je Europska komisija zatražila od poljske vlade da “stavi na čekanje nove zakone i nastavi s angažiranim dijalogom” s njima u vezi, istodobno prijeteći neviđenim sankcijama ako Varšava ne zaustavi “očiglednu opasnost” za pravnu državu.

“Dobili smo zahtjev za susretom”, izjavio je u noći sa srijede na četvrtak Krzysztof Szczerski, šef kabineta poljskog predsjednika.

“Predsjednik je zatražio da se prenese predsjedniku Tusku kako po njegovu mišljenju nema razloga za intervenciju šefa Europskog vijeća”, kazao je Szczerski.

“Predsjednik smatra da bi šef Europskog vijeća trebao preuzeti inicijativu prije u Bruxellesu nego u Varšavi kako bi objasnio prirodu promjena i razloga političkih razmirica” u Poljskoj, naglasio je on.

Poljski parlament kojim dominira konzervativna desnica nastavio je tijekom noći rad na vrlo kontroverznom zakonu o Vrhovnom sudu kao dio globalne reforme koju oporba osuđuje kao “nadolazeći državni udar” i protiv koje nekoliko tisuća osoba prosvjeduje svakodnevno od nedjelje u zemlji.

Europska komisija je u srijedu zbog sporne pravosudne reforme upozorila Poljsku da je vrlo blizu aktiviranja članka 7. Ugovora o EU-u, koji predviđa da se u slučaju sustavne prijetnje za vladavinu prava u krajnjem slučaju može oduzeti pravo glasa. EK je raspravljala o stanju u Poljskoj nakon što je u tamošnjem parlamentu izglasano nekoliko zakona o reformi pravosuđa, koji prema ocjeni Komisije, predstavljaju ozbiljan udarac za pravnu državu. “O mogućnosti aktiviranja članka 7. Ugovora o EU-u razgovaralo se na sastanku Komisije. Blizu smo aktiviranju toga članka”, izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Komisija je izrazila duboku zabrinutost zbog nedavno predloženih zakona: Zakona o nacionalnom pravosudnom vijeću, Zakona o nacionalnoj pravosudnoj školi, Zakona o organizaciji redovitih sudova i Zakona o vrhovnom sudu. Tri zakona su već usvojena u poljskom parlamentu, a jedan od njih je već stupio na snagu, dok ostala dva čekaju na potpis poljskog predsjednika Andrzeja Dude. O jednom se zakonu još raspravlja u parlamentu.

Oporba u Poljskoj predviđene pravosudne reforme naziva “puzajućim državnim udarom”.
Novim mjerama se, između ostaloga, predviđa da 25 članova Državnog pravosudnog vijeća bira parlament, a ne suci kao dosad.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.