"Iran ne želi 'nove napetosti' u regiji"

Svijet 11. svi 201807:07 > 07:11
STEPHANIE KEITH / REUTERS

Iran ne želi "nove napetosti" na Bliskom istoku, rekao je u četvrtak iranski predsjednik Hassan Rouhani u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ne spominjući izraelske zračne udare u Siriji.

Izrael je u četvrtak prije zore izveo desetke smrtonosnih zračnih udara na ciljeve u Siriji za koje tvrdi da su iranski, istaknuvši da uzvraća na iransko raketiranje dijela sirijske Golanske visoravni pod njegovom kontrolom.

Na upit AFP-a, iransko ministarstvo vanjskih poslova nije komentiralo te informacije.

“Iran je uvijek htio smirivati napetost u regiji pokušavajući ojačati sigurnost i stabilnost”, rekao je Rouhani kako prenosi mrežna stranica iranskog presjedništva.

“Iran ne želi nove napetosti u regiji”, dodao je iranski predsjednik čija zemlja vojno pomaže sirijskom režimu Bashara al-Assada u njegovu ratu s pobunjenicima i s džihadistima skupine Islamska država (IS).

Govoreći o prisutnosti “iranskih vojnih savjetnika u Siriji”, Rouhani je dodao da je “zahvaljujući borbi Irana na strani sirijskog i iračkog naroda protiv terorista DAESH-a (arapska kratica za IS) ostvarena razmjerna stabilnost u Siriji i dobra stabilnost u Iraku, što je dobro za regiju, svijet i Europu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.