Iz Londona za N1: Odigrano je prvo poluvrijeme teatra apsurda, slijedi nastavak

Svijet 16. sij 201907:26 > 07:27
Podijeli:
Izvor: REUTERS

Britanski parlament u utorak navečer odbio je podržati sporazum o Brexitu premijerke Therese May s 432 glasa protiv. Za sporazum bila su 202 zastupnika. U najvećem porazu koji je jedna britanska vlada preživjela još od 1920-ih, britanski parlament je odbio prijedlog dogovora o Brexitu koji je predložila Vlada Therese May.

Novinar Vedad Spahović iz Londona je za N komentirao aktualni razvoj situacije o Brexitu. Spahović kaže da se sinoć dogodilo očekivano i da je odigrano tek prvo poluvrijeme.

“Odigrano je prvo poluvrijeme ovog teatra apsurda u Velikoj Britaniji. Danas se nastavlja cijeli taj cirkus jer je lider opozicije Jeremy Corbyn povukao potez da se izglasa nepovjerenje Vladi Therese May. Veoma su male šanse. Povijesni poraz May o Brexitu, sa 230 glasova razlike je jedna stvar, druga stvar je da će se danas većina ujediniti protiv opasnosti koja se zove Jeremy Corbyn”, poručio je naš sugovorik.

Kako je kazao, mnogim komentatorima i medijima apsolutno nije jasno što Velika Britanija može postići s EU u budućnsoti.

“Ovaj dogovor koji je Theresa May imala s EU prema mišljenju mnogih je bio jedini mogući. U Velikoj Britaniji vjeruju da još postoji niz načina da se urade ustupci, naročito kada je u pitanju granica u Sjevernoj Irskoj koja u stvari ostavlja Veliku Britaniju u jedinstvenom tržištu i carinskoj zoni”, naveo je Spahović.

PROČITAJTE JOŠ

Podsjetimo, i Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, procijenio je da će, nakon što je u britanskom parlamentu odbačen sporazum o Brexitu, premijerka Theresa May preživjeti predstojeće glasanje o nepovjerenju vladi, iako se još ne zna koji je njezin idući potez po pitanju provedbe volje britanskog naroda.

‘Corbyn je pokrenuo izglasavanje nepovjerenja, ali je Demokratska unionistička stranka već poručila da će glasati za Vladu. Prema tome, vlada će u srijedu preživjeti. Laburisti su ispucali svoju mogućnost. Možda su mogli to odgoditi do sljedećeg tjedna, ali Corbyn je to naprosto morao ispucati sada. Pa kada ćeš postaviti pitanje o nepovjerenju vladi ako ne kada je ta vlada doživjela najveći poraz u posljednjih 100 godina?’, kaže Kurelić.

Više čitajte OVDJE.