Papa Franjo sudjeluje na međuvjerskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Svijet 04. velj 201915:15 > 15:25
Izvor: AFP/Vatican Media

Papa Franjo, prvi poglavar koji posjećuje Arapski poluotok, sudjelovat će danas na međuvjerskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) u sklopu jačanja veza s muslimanskim svijetom.

Sveti Otac, koji je ušao u povijest kada je jučer sletio u Abu Dabi, izjavio je da dolazi “kao brat kako bi zajedno otvorili novu stranicu dijaloga i kako bi zajedno išli putevima mira”.

Šeik Ahmed al-Tajeb, imam kairske džamije Al-Azar i istoimenog sveučilišta, dočekao je Papu zagrljaljem u nedjelju navečer kada je sletio u Abu Dabi. Na dočeku u zračnoj luci bio je i prijestolonasljednik.

Očekuje se da će Papa pokrenuti pitanje Jemena, razorenog u ratu u kojemu je UAE ključni sudionik, u razgovoru s prijestolonasljednikom Mohamedom bin Zajedom.

U Jemenu vlada najgora humanitarna kriza, kako navodi UN, koju je prouzročila intervencija Saudijske Arabije, UAE-a i njihovih saveznica u ratu između vlade i pobunjenih Hutija. Više od 10 milijuna Jemenaca sada je suočeno s umiranjem od gladi.

VEZANE VIJESTI

Papa, koji je jačanje veza između kršćanstva i islama odredio jednim od temelja svog papinstva, nekoliko sati prije povrataka u Rim u utorak služit će misu na stadionu u Abu Dabiju, za koju lokalni mediji kažu da će biti dosad najveće javno okupljanje u Emiratima.

Oko 135.000 kršćana, od njih milijun koliko ih živi u UAE i većinom dolaze s Filipina i iz Indije, osiguralo je dragocjene karte za misu.

UAE, zemlja koja se ponosi svojom vjerskom tolerancijom i kulturnom raznolikošću, članica je američke koalicije koja se bori protiv militantne skupine Islamske države u Siriji i Iraku. 

UAE ima osam katoličkih crkava. Oman, Kuvajt i Jemen imaju svaki po četiri. Katar i Bahrein imaju po jednu dok ultrakonzervativna Saudijska Arabija zabranjuje prakticiranje svake druge vjere osim muslimanske.

Muslimani čine gotovo četiri petine stanovništva Emirata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook| Instagram