IOM: Više od 5.000 migranata vraćeno iz Libije u šest mjeseci

Svijet 27. lip 201918:39 > 18:42
Izvor: EPA/Giuseppe Lami

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) priopćila je u četvrtak da je u prvoj polovini 2019. iz Libije vratila više od 5.000 migranata u azijske i afričke zemlje u okviru svog programa "Dragovoljni povratak".

Velik broj migranata koji su se nadali da će se iz Libije preko Sredozemnog mora domoći Europe, našli su se u teškim uvjetima u toj zemlji kojom vlada kaos nakon pada diktatora Muammara Gaddafija 2011.

“Sve dosad ove godine se više od 5.000 migranata iz Libije sigurno vratilo kući u trideset zemalja Afrike i Azije zahvaljujući programu pomoći dragovoljnom povratku ljudi”, piše na Facebook stranici ureda IOM-a u Libiji.

Lani je iz Libije vraćeno više od 16.000 po tom programu IOM-a.

Libijom, koju je nakon Gaddafijeva pada 2011. zahvatila nestabilnost, širi se sukob nakon ofenzive koju je 4. travnja Khalifa Haftar, gospodar libijskog istoka, poveo na Tripoli, sjedište vlade nacionalnog jedinstva koju priznaje međunarodna zajednica.

Međunarodne humanitarne organizacije su upozorile da se položaj migranata pogoršao nakon početka borba u okolici libijske prijestolnice.

UN-ova misija potpore Libiji (MANUL) je usto više puta izrazila zabrinutost za sudbinu oko 3.500 migranata “izloženih opasnosti u prihvatilištima blizu područja na kojima se vode borbe”.

Unatoč dugotrajnoj nestabilnosti, Libija je i dalje važna za prolaz migranata koji bježe pred sukobima i siromaštvom iz drugih dijelova Afrike i s Bliskog istoka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.