Europski čelnici podijeljeni glede Timmermansa na čelu Europske komisije

Svijet 30. lip 201919:49 > 19:55
Podijeli:
Izvor: Reuters/Francois Lenoir

Razgovori o podjeli vodećih mjesta u EU-a bit će dugi i složeni, po izjavama europskih čelnika uoči summmita u Bruxellesu koje pokazuju i kako će Frans Timmermans, kandidat kojemu su se davali veliki izgledi da postane budući čelnik Komisije, naići na čvrsto protivljenje nekih novijih članica bloka.

Talijanski premijer Gisueppe Conte je rekao kako očekuje “dugi maraton” te da će čelnici “ocjenjivati Timmermansovu kandidaturu”.

Sadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio kako “dobrog predsjednika Komisije čini sposobnost slušanja”. “Frans je jedan od onih čiju kandidaturu treba uzeti ozbiljno u obzir”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla: “Iznijeti ćemo svoje prijedloge za mjesto predsjednika Komisije i raspravljati ćemo i o drugim čelnim mjestima. Čini se da razgovori neće biti laki”.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da Timmermans nije odgovarajući kandidat jer dijeli EU. “Frans Timmermans nije kandidat kompromisa. Frans Timmermans je očito kandidat koji dijeli Europu i zasigurno ne razumije središnju Europu, ne razumije Europu koja dolazi iz post-komunističkog sloma”, rekao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je za njega “važno da s ovog sastanka izađemo s odgovorima i s novim timom”.

“Odlučit ćemo o novom timu, tri od četiri imena danas, što se tiče Europske banke vjerojatno malo kasnije”, dodao je Macron pri dolasku na sastanak na vrhu. “Među njima bi trebala biti dva muškarca i dvije žene”, kazao je francuski predsjednik.

VEZANE VIJESTI

Nizozemski premijer Mark Rutte je izrazio nadu da će odluka biti donesena tijekom večeri. “Nadam se da ćemo večeras donijeti odluku. Ne samo oko izbora šefa Europske komisije, nego i, ako je moguće, svih pozicija”, rekao je Rutte. 

“Ne želim govoriti o imenima, ja također čujem različite glasine. Pokušat ćemo donijeti odluku večeras”, dodao je. “Jedan ili drugi kandidat može imati šansu, no onda ponovo dođe do promjene. Zato ćemo smireno pričekati”, rekao je Rutte.

“I dalje je nejasno tko će postati predsjednik Europske komisije. Činjenica je da su u Osaki bili predstavnici više europskih zemalja, koji su naravno raspravljali o tom pitanju, no ondje nije bilo konkretnih rješenja na stolu”, kazao je Rutte.

Češki premijer Andrej Babiš je rekao da se “Višegradska skupina otpočetka izjasnila kako je protiv ‘spitzenkadidata'”.

Glede Timmermansove kandidature je, slično kao i poljski premijer, ocijenio da je Nizozemac osoba koja izaziva podjele.

“Bojim se kako kako to nije prava osoba koja će ujediniti, a ne još više razjediniti Europu. Iz prošlosti znamo kako nije imao pozitivan stav o našoj regiji, a ja se pitam: gdje su žene?”, rekao je Babiš na upit o Timmermansu.

Nekoliko sati prije sastanka čelnika Europske unije u nedjelju na kojemu se odlučuje o vodećim mjestima u EU-u diplomati i dužnosnici rekli su da je nizozemski socijalist Frans Timmermans na putu da postane sljedeći predsjednik Europske komisije.

Izuzimajući snažno protivljenje istočnoeuropskih zemalja, Timmermans je, po dvojici diplomata i jednom savjetniku Europskog parlamenta, trebao biti izabran predsjednikom Europske komisije nakon razgovora vođenih između Francuske, Španjolske, Nizozemske i Njemačke na summitu G20 u Japanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.