"EPP ne podržava Timmermansa na čelu EK, pregovori će biti dugi i komplicirani"

Vijesti 30. lip 201918:50 > 19:03
N1

Premijer Andrej Plenković i predstavnik EPP-a u pregovorima za čelna mjesta u Europskoj uniji uoči summita Europskog vijeća rekao je da europski pučani nikako ne podržavaju socijalista Fransa TImmmermansa na mjestu čelnika Europske komisije i da dalje čvrsto stoje uz svog kandidata Manfreda Webera.

“Cijelo popodne smo imali konzultacije i razgovarali na razini EPP-a. S obzirom na prijedlog koji je cirkuliran u medijima, nema potpore na razini šefova država i vlada i to je vrlo jasan i čvrst konsenzus, očekujem duge, čvrste i komplicirane pregovore”, rekao je Andrej Plenković novinarima uoči početka summita Europskog vijeća u Bruxellesu.

“Naša pozicija je cijelo vrijeme jasna. Podsjećam da se igra pet utakmica u isto vrijeme. Prva je da Manfred Weber bude predsjendik Europske komisije, druga je politička gdje i socijalisti i liberali žele da bude netko iz njihovog kuta i cijela ova tirada protiv Webera je kompletno neutemeljena, to im je izgovor da netko iz EPP-a ne bude na čelu Komisije jer se isto tako mogu diskvalificirati i njegovi kandidati.

VEZANE VIJESTI

Treća utakmica je geografska distribucija, četvrta je pitanje zastupljenosti spolova i peta je međuinstitucionalna utakmica između Europskog vijeća i parlamenta gdj parlament nastoji diskvalificirati Webera”, pojasnio je.

Na upit je li on sada u igri za neku od funkcija kaže kako su to spekulacije od nultog trenutka, te da je sve drugo šušur koji netko treći potencira, a on nema potrebu to stalno demantirati.

Aludirajući da smo već dobili mjesto glavne tajnice Vijeća Europe dodao je: “Baš da poberemo svo vrhnje ovoga svijeta u Europi bilo bi divno,ali to uopće nije moja tema, to je vaša tema.”

Kaže kako je EPP-u najvažnije da dobiju prvi pik na Europsku komisiju. Tvrdi da neće izaći s novim kandidatom i nije siguran da će večeras doći do dogovora. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.