Šest mjeseci kasnije, prosvjednici u Hong Kongu unatoč žrtvama ne žale ništa

Svijet 07. pro 201908:21 > 08:21
Izvor: Ilustracija

Jedna žena ostala je bez posla, drugi su ozlijeđeni, završili su u zatvoru ili prisilnom egzilu.. Šest mjeseci nakon početka prosvjeda za demokraciju u Hong Kongu, nijedan njihov sudionik ne žali zbog svojeg angažmana.

Protestni pokret počeo je 9. lipnja, kada je gotovo milijun ljudi po procjenama prosvjednika izišlo na ulice megalopolisa kako bi prosvjedovali protiv prijedloga zakona o legalizaciji izručivanja matičnoj Kini.

Iako je prijedlog u međuvremenu povučen, prosvjedi kakvi u Hong Kongu nisu viđeni otkako je vraćen Kini nastavljeni su jednakim intenzitetom.

Mjesna vlada koju Peking drži na uzici pokazala se nepopustljivom i pokret je proširio popis zahtjeva tražeći demokratske reforme i kritizirajući pokušaje središnje kineske vlasti da potkopa načelo “jedna zemlja, dva sustava” koje bi trebalo jamčiti slobode stanovnicima Hong Konga.

Snage reda počele su pružati sve žešći otpor prosvjednicima kojima je, pak, postalo normalno na njih bacati Molotovljeve koktele i razne druge predmete.

Profesor na elitnoj školi za djevojčice, Raymond Yeung, rano se pridružio prosvjedima. Sudjelovao je na prosvjedu 12. lipnja kod zgrade parlamenta koji je izmakao kontroli.

“Kako još više pridonijeti?”

Radikalna jezgra prosvjednika, odlučna boriti se, probila se tog dana u vanjsko dvorište zgrade parlamenta u kojoj se trebala voditi rasprava o prijedlogu zakona o izručenjima, bacajući na policajce boce, komade pločnika i željezne šipke.

Snage reda odgovorile su im suzavcem, a kada su krenule su i na one mirne prosvjednike samo su raspirile bijes građana protiv policije.

Čak ni danas Raymond Yeung ne zna što ga je točno pogodilo u lice toga dana, gumeni metak ili neka druga vrsta streljiva.

Jedno je sigurno: razbijene su mu bile naočale, a staklo mu je ozlijedilo oči. Na desnom oku ostalo mu je samo 30 posto vida.

Bio je uhićen zbog sudjelovanja u pobuni i potom pušten na slobodu.

Danas zbog toga ne žali.

“Ne prođe niti dan, a da se ne pitam kako mogu još više pridonijeti toj stvari”, rekao je.

“Više se ne smijem puno”

Ryan, 19-godišnji student, govori jednako, a nekoć je vrijeme provodio igrajući video igrice ili gledajući nogomet.

On je jedan od 6000 prosvjednika koji su bili uhićeni tijekom šest mjeseci prosvjeda. Dobio je kaznu od 570 eura jer je oštetio kantu za smeće.

“Prije tog protestnog pokreta, govorili su da sam uvijek nasmijan i optimističan, ali sada me neki smatraju pesimističnim”, rekao je.

“Više se ne smijem puno. Teško mi se smijati, jer mislim na druge prosvjednike koje su policajci pretukli, koji su uhićeni i još nisu pušteni.”

Njegovi odnosi s ocem zahladnjeli su jer mu otac podržava vladu, a on je zabrinut za budućnost protestnog pokreta.

“Osjećam se doista jadno”, rekao je. “Ne znam što će se dogoditi”.

“Hongkonžani su tvrdoglavi”

Mnogima život više nikada neće biti isti.

Bivši djelatnik britanskog konzulata Simon Cheng pobjegao je u egzil u London nakon što su ga kineske vlasti u kolovozu pritvorile na dva tjedna.

Peking ga je optužio da je koristio usluge prostitutke, dok on tvrdi da su ga kineski agenti mučili ne bi li izvukli iz njega informacije o prosvjedima.

“Ja sam u egzilu i vjerojatno se nikada neću moći vratiti u Hong Kong”, rekao je.

Ali niti on ne žali.

“Napokon mogu biti zaista svoj, izražavati se, slobodno putovati, činiti što želim od svojeg života, biti militant za demokraciju i slobode.”

Bivša stjuardesa Rebecca Sy ostala je bez posla kada je Peking pritisnuo zrakoplovne kompanije da otpusti djelatnike koji podržavaju prosvjede.

U kolovozu se u suzama obratila medijima kako bi im ispričala kako se kompanija Cathay Dragon ponijela zbog njezinih objava na Facebooku na kojem je komentirala političku krizu.

No i ona je pozitivna: “Svaki dan od lipnja pišemo povijest.”

“Kineska vlada misli da ćemo se iscrpiti i da će se sve samo ‘riješiti’, ali ne shvaća koliko su Hongkonžani tvrdoglavi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram