Dobitnik Nobelove nagrade za mir: Militanti i globalne sile prijete Rogu Afrike

Svijet 10. pro 201915:20 > 15:23
Izvor: EPA/ Nic Bothma

Militantne skupine i globalne vojne sile predstavljaju prijetnju za mir i stabilnost Roga Afrike, upozorio je u utorak etiopski premijer Abiy Ahmed, nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir za postizanje mirovnog sporazuma s Eritrejom.

Abiy je proglašen ovogodišnjim dobitnikom Nobelove nagrade za mir za svoje mirovne napore kojima su završila dva desetljeća neprijateljstava s etiopskim dugogodišnjim neprijateljem Eritrejom.

U govoru u Oslu Abiy je zahvalio “dobroj volji” eritrejskog predsjednika Isaiasa Afwerkija i opisao da su dvije zemlje odlučne održati mir.

No Abiy, koji je s 43 godine najmlađi afrički politički lider, govorio je i o opasnostima s kojima se suočava njegova regija.

“Globalne vojne supersile šire vojnu nazočnost u regiji. Terorističke i ekstremističke skupine također pokušavaju uspostaviti uporište”, rekao je Abiy, ali nije pojasnio koje je zemlje ili skupine imao na umu.

“Ne želimo da Rog postane bojište supersila niti skrovište za trgovce terorom ili posrednike očaja i bijede”, dodao je.

Abiy je bio vojnik od 1998. do 2000. u ratu između Etiopije i Eritreje, te je istaknuo da je svjedočio “ružnoći rata, njegovoj okrutnosti i onome što on može učiniti ljudima”.

“Rat je inkarnacija pakla za sve uključene. Znam jer sam bio tamo i vratio se natrag”, rekao je.

“Vidio sam braću kako ubijaju braću na bojnom polju. Vidio sam starce, žene i djecu kako drhću pred terorom pod smrtonosnom kišom metaka i topovskih granata”.

Abiy je naglasio da je njegova administracija pustila sve političke zatvorenike, zatvorila centre za pritvor i zaustavila uhićenja novinara.

Njegovi kritičari kažu ipak da su Abiyjevi pokušaji da nametne jedinstvo – uključivo formiranje jedinstvene nacionalne političke stranke – suočeni unaprijed s neuspjehom s obzirom da etiopskih 105 milijuna stanovnika pripada u više od 80 etničkih skupina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.