Bivši CIA-in ravnatelj: IS se ne može pobijediti samo ratom

Svijet 01. lip 201509:27 > 09:58
Izvor: EPA

Bivši CIA-in ravnatelj David Petraeus rekao je za BBC kako se militanti Islamske države mogu pobijediti samo kombinacijom vojnog i političkog pritiska.

”Ovi ekstremisti ne mogu se pobijediti samo čistom vojnom snagom”, rekao je general David Petraeus u intervjuu i dodao kako IS smatra ‘teškim neprijateljem’.

”Radi se o konvencionalnoj vojsci s elementima bunta i terorizma”, rekao je.

Upitan da usporedi IS sa svojim prethodnicima u Iraku Al-Qaedom Petraeus je rekao da je Al-Quaeda imala snažnije uporište i bila brojnija od IS-a.

PROČITAJTE JOŠ

Petraeus smatra kako je pad Ramadija bio strateški gubitak, ali smatra kako će grad biti ponovno zauzet za nekoliko tjedana ili čak i ranije.

Oprezan oko Iraka

Vrlo je oprezan oko Iranske uloge u borbi protiv IS-a. ”Ova je zemlja napredovala zbog kaosa i poticala ga kako bi stekla regionalnu hegemoniju”, kaže Petraeus.

Upravo zbog toga, smatra Petraeus, ”SAD moraju biti iznimno oprezne u razvijanju daljnjih odnosa s Iranom”.

Iako se ‘skinuo’ iz uniforme i posvetio civilnoj karijeri kao savjetnik, Petraeus i dalje putuje u Irak i poznaje sve ‘glavne igrače’. Također, i Pentagon ga prepoznaje kao čovjeka koji je postigao značajan uspjeh u Iraku, pa se i njegovi savjeti ozbiljno slušaju.