Tihanovskaja: Bjeloruski narod "nikad neće prihvatiti aktualno vodstvo"

Svijet 21. kol 202014:05 > 14:07
Izvor: SERGEI GAPON / AFP

Bjeloruski narod "nikad neće prihvatiti sadašnje vodstvo", rekla je u petak čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovskaja, istaknuvši da će se u Bjelorusiju vratiti kada se "bude osjećala sigurna".

“Predsjednik bi sada morao znati da nam je potrebna promjena”, rekla je Tihanovskaja novinarima u Vilnusu, kamo se sklonila 11. kolovoza.

“Nadam se da će zdrav razum prevagnuti, da će se poslušati ljude i da će se održati novi izbori”, dodala je oporbena prvakinja koja tvrdi da je pobijedila na predsjedničkim izborima 9. kolovoza i osuđuje izbornu prijevaru.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko sučeljen je sa svakodnevnim prosvjedima i sa štrajkaškim pokretom organiziranim na poziv oporbe. Potonja ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora 9. kolovoza na kojima je Lukašenko proglašen pobjednikom sa 80 posto glasova.

VEZANE VIJESTI

Svetlana Tihanovskaja, 37-godišnja profesorica engleskog, bez političkog iskustva, uzdrmala je predsjedničku utrku u Bjelorusiji okupljajući dosad neviđen broj ljudi na svojim skupovima i dobivši potporu drugih oporbenih čelnika.

Odgovarajući na pitanje o ruskoj pomoći Lukašenku, Tihanovskaja je rekla: “Pozivam sve zemlje svijeta da poštuju bjeloruski suverenitet”.

“Ne želimo živjeti u strahu i u laži”, rekla je, pozivajući radnike da povedu dijalog s koordinacijskim odborom uspostavljenim kako bi organizirao prosvjede.

“Koordinacijski odbor je uspostavljen sa zadaćom da pregovara o prijenosu vlasti bez sukoba”, istaknula je ona.

Bjeloruske vlasti su u četvrtak pokrenule kazneni progon “koordinacijskog odbora” koji je osnovala oporba, zbog “prijetnje nacionalnoj sigurnosti”. Odbor se treba zauzimati za političku tranziciju nakon izbora 9. kolovoza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.