Japanski premijer službeno objavio ostavku, nije govorio o nasljedniku

Svijet 28. kol 202008:33 > 10:40
Izvor: KIM KYUNG-HOON / POOL / AFP

Japanski premijer Shinzo Abe u petak je u govoru kojom je najavio svoj odlazak s te funkcije rekao kako će njegovog nasljednika izabrati vrh stranke.

Abe, koji je prije nekoliko dana postao najdugovječniji premijer u japanskoj povijesti, najavio je kako napušta funkciju jer se sredinom prošlog mjeseca pogoršalo njegovo zdravstveno stanje, te ne želi da bolest utječe na donošenje važnih političkih odluka. Naglasio je da ne može garantirati da će se njegovo stanje poboljšati nakon liječenja.

„O mom nasljedniku odlučit će vrh Liberalno demokratske stranke“, najavio je Abe.

Abe se godinama bori protiv ulceroznog kolitisa, a dva nedavna bolnička posjeta unutar tjedan dana potaknula su pitanja treba li ostati na dužnosti do kraja svog mandata koji traje do rujna 2021. godine.

Abe se bori protiv ulceroznog kolitisa godinama, a dva nedavna bolnička posjeta unutar tjedan dana potaknula su pitanja treba li ostati na dužnosti do kraja svoga mandata kao čelnik stranke, i stoga, premijer, do rujna 2021.

Konzervativni Abe se vratio kao premijer na rijetki drugi mandat u prosincu 2012., obećavši da će potaknuti rast sa svojom mješavinom “Abe ekonomije” hiperjednostavne monetarne politike, fiskalnog trošenja i reformi. Također je obećao osnažiti japansku obranu te preispitati pacifistički ustav.

U ponedjeljak, Abe je premašio rekord najdužeg kontinuiranog mandata na premijerskom mjestu, koji je prethodno postavio njegov praujak Eisaku Sato prije pola stoljeća.

Pod paljbom zbog nošenja s pandemijom koronavirusa i skandalima među članovima stranke, Abe je nedavno doživio opadanje podrške na jednu od najnižih razina tijekom osam godina otkad je u uredu.

Japan nije doživio eksplozivan porast zaraze virusom kao drugdje, no Abe je kritiziran zbog nespretnog ranog odgovora i onoga što kritičari nazivaju manjkom vodstva dok se zaraza širila.

U drugom tromjesečju, Japan je pretrpio najveću ekonomsku krizu dok je pandemija ispraznila shopping centre i srušila potražnju za automobilima i drugim izvoznim proizvodima, ostavljajući prostora za snažnije političke mjere kako bi se izbjegla dublja recesija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.