Požari u Oregonu uništili pet malih gradova

Svijet 10. ruj 202007:04 > 07:05
Ilustracija

Neviđeni požari u saveznoj državi Oregon uništili su pet malih gradova, a vlasti se pribojavaju da bi mogli prouzrokovati rekordan broj umrlih, kazala je u srijedu guvernerka Oregona Kate Brown.

Oregon je požarima najjače pogođena država na zapadu SAD-a, a bilježi više od stotinu požara koji su se razbuktali potaknuti visokim temperaturama i jakim vjetrom. U središnjem dijelu države, spasilačke službe izvlačile su stanovnike iz rijeke Santiam nakon što su se tamo sklonili od plamena koji je uništio mnoštvo kuća na obali, kazali su dužnosnici.

Guvernerka Brown na konfereniciji za novinare kazala je kako su požari uništili gradiće Santiam Valley u Detroitu, Blue River i Vida na obali okruga Lane te Phoenix i Talent u južnom Oregonu.

“Ovo bi mogao biti najveći gubitak ljudskih života i imovine u požarima u povijesti naše države”, poručila je.

Brown nije precizirala o kojem bi se broju ljudskih žrtava moglo raditi, no jedan od najsmrtonostnijih požara u Oregonu bio je onaj 1936. godine, u kojemu je poginulo 13 osoba, a uništen je grad Brandon.

Vatrogasci u Oregonu, Kaliforniji i Washingtonu povukli su se od nekontrolirane vatrene stihije koja je natjerala desteke tisuća stanovnika na evakuaciju iz svojih domova, dok su tisuće ostali bez struje.

“Bilo je kao vožnja kroz pakao”, kazao je Jody Evans lokalnim medijima nakon što je pobjegao od najvećeg požara u Oregonu, nazvanog Beachie Fire, koji je prijetio spajanjem s drugim požarima na zapadu.

Brown je kazala kako predah još nije na vidiku, kako vjetar nastavlja “hraniti” vatru i nositi je u gradove dodavši da će u idućih nekoliko sati, još tisuće stanovnika Oregona morati biti evakurani.

Klimatski znanstvenici okrivili su globalno zatopljenje zbog ekstremno vlažnih i suhih razdoblja na zapadu SAD-a koja su uzrokovala bujanja trave i raslinja, a potom njihovo isušivanje, što pogoduje širenju šimskih požara.

U Kaliforniji, svih 18 nacionalnih parkova zatvoreno je zbog “neviđenih i povijesnih vatrenih okolnosti”. Diljem SAD-a, šumski požari od početka godine zahvatili su površinu od gotovo dva milijuna hetara. Većina požara buknula je na zapadu države, gdje je u srijedu zabilježeno 17 novih požara, pa je njihov broj porastao na ukupno 96, a zahvatili su područje od oko 1,5 milijuna hektara, što je približna veličina države Connecticut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.