Povjerenica se založila za "mehanizam obvezne solidarnostI" među zemljama EU-a

Svijet 19. ruj 202019:41 > 19:43
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Europska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson, koja će u srijedu predstaviti dugo očekivanu reformu politike azila, založila se za "mehanizam obvezne solidarnostI" između svih zemalja EU-a u slučaju migracijskog pritiska.

“To mora biti obvezno, sve zemlje članice moraju pomoći u situaciji kada je jedna zemlja članica pod pritiskom i kada ima puno ljudi kojima treba zaštita”, izjavila je u subotu švedska povjerenica, prenosi AFP.

“Ali moramo uzeti u obzir i vrstu pomoći”, naglasila je Johansson, s obzirom na upornu nesklonost nekih zemalja da prime tražitelje azila i neuspjeh privremenog sustava kvota raspodjele koji je bio odlučen tijekom migracijske krize 2015.

“Ne radi se samo o premještaju u jednu zemlju EU-a, moglo bi se raditi o pomoći u povratku u domovinu osoba kojima je odbijen azil”, nastavila je.

Povjerenica nije željela iznositi pojedinosti “novog Pakta o migracijama i azilu” koji treba predstaviti 23. rujna, dva tjedna nakon požara u prenapučenom kampu Moria u Grčkoj.

Ona je priznala da je “jako težak zadatak pronaći prijedlog koji bi prihvatile sve zemlje članice i Europski parlament”.

“Pretpostavljam da moj prijedlog kada ga iznesem neće biti dočekan s odobravanjem”, rekla je ali i dodala da se nada “da će svi shvatiti da je to uravnoteženi kompromis”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je najavila u srijedu eurozastupnicima da namjerava “ukinuti dublinsku uredbu, ključnu točku politike azila u EU-a koja stvara napetosti, u korist novog europskog sustava upravljanja migracijama”.

Tom uredbom se povjerava obrada zahtjev za azilom prvoj zemlju EU-a u koju stigne migrant, što zemlje poput Grčke i Italije smatraju nepravednim zbog njihovog geografskog položaja koji ih stavlja na prvu crtu.

Ylva Johansson također je naglasila da bi procedure razmatranja zahtjeva morale biti “puno brže”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.