Zbog pandemije koronavirusa odgođeno održavanje karnevala u Riju

Svijet 25. ruj 202009:15 > 09:19
Izvor: Mauro PIMENTEL / AFP

Škole sambe u Rio de Janeiru u četvrtak navečer donijele su odluku o odgađanju slavnog karnevala čije je održavanje predviđeno za veljaču 2021. godine, kao razlog navodeći pandemiju koronavirusa.

Udruga škola sambe Rio de Janeira LIESA objavila je da je zbog širenja koronavirusa nemoguće u potpunoj sigurnosti održati tradicionalnu paradu, značajan kulturni događaj za zemlju, a za mnoge stanovnike važan izvor sredstava za život.

“Škole sambe neće imati ni vremena ni financijskih i organizacijskih sredstava da se pripreme za karneval u veljači”, rekao je novinarima predsjednik LIESA-e Jorge Castanheira, dodavši da bi se karneval mogao odgoditi najdalje do siječnja 2022. godine, kako ne bi poremetio iduću paradu.

Tijekom održavanja karnevala Sambodromom prolazi trinaest brazilskih škola sambe ispred 90.000 stanovnika Rija, ali i brojnih turista iz cijeloga svijeta, a datum održavanja svake se godine mijenja ovisno o rimokatoličkom razdoblju velikog posta.

Gradske vlasti Rija još će izvijestiti o organizaciji uličnih proslava karnevala koje se održavaju u vrijeme parade. Gradska agencija za promociju turizma još je 17. rujna najavila da je bez cjepiva za covid-19 neizvjesno održavanje velikih javnih događaja.

Brazil je prvi slučaj koronavirusa prijavio 26. veljače, dan nakon završetka ovogodišnjeg karnevala.

Gotovo sve škole sambe tijesno su povezane sa zajednicama radničke klase. Prije nego što su se međusobno počele natjecati tridesetih godina prošlog stoljeća, karneval se održavao na ulicama, a s početkom osamdesetih prelazi na Sambodrom.

Posljednji je put održavanje karnevala odgođeno za dva mjeseca godine 1912. zbog smrti tadašnjeg ministra vanjskih poslova, a od tada održavanje parade nije spriječio ni Drugi svjetski rat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.