Trump pokušava pridobiti Floridu, Biden Michigan

Svijet 17. lis 202008:21 > 08:21
Izvor: Ilustracija

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je u petak pronaći način da poboljša svoje izglede na izborima u saveznoj državi Floridi tako što se obratio starijim građanima, dok je njegov suparnik Joe Biden napao Trumpov odgovor na pandemiju koronavirusa na turneji po Michiganu.

Dvojica muškaraca fokusirala su svoje kampanje na savezne države koje će odrediti pobjednika izbora 3. studenog. Nakon što je proveo dan na Floridi, Trump je održao skup u Georgiji, koja je tradicionalno republikanska država.

Trump zaostaje po anketama

Republikanac Trump zaostaje po anketama, a posljednje brojke njegove kampanje pokazuju da zaostaje i po prikupljenim sredstvima, dok se utrka intenzivira, s još 18 preostalih dana do izbornog dana. Rano glasovanje već ruši rekorde, pošto je svoj glas putem pošte već dalo 23 milijuna Amerikanaca.

Trump i republikanski nacionalni odbor prikupili su oko 247.8 milijuna dolara u rujnu, rekao je njegov menadžer kampanje na Twitteru, što je značajno manje od 383 milijuna koje su prikupili Biden i demokratska stranka.

Na skupu na zatvorenom kojem su prisustvovali stariji ljudi iz Forta Myersa s Floride, Trump je izrazio nekarakterističnu empatiju za one koji su zbog covida-19 izgubili članove obitelji.

“Srce mi se slama za svaku tugujuću obitelj koja je izgubila dragocjenog člana. Osjećam njihovu patnju. Oplakujem njihov gubitak. Osjećam njihov bol”, rekao je Trump, koji se nedavno oporavio od svoje borbe s bolešću.

Biden osudio Trumpovu administraciju jer su htjeli ukinuti Obamacare

Biden, demokrat, pokazao je snagu sa starijim biračima, od kojih su mnogi krivili Trumpa zbog njegova odgovora na zdravstvenu krizu. Biden je prekorio Trumpa zato što često umanjuje ozbiljnost krize te je osudio administraciju koja je željela ukinuti Zakon o pristupačnoj skrbi, poznat kao Obamacare.

“Ako budem imao čast da postanem vašim predsjednikom, provodit ćemo Zakon o pristupačnoj skrbi, bez obzira na to što oni učinili”, rekao je Biden na skupu u Michiganu.

Trump je ponovno ustvrdio da je zemlja napravila obrat po pitanju epidemije, koja traje već osmi mjesec, iako je broj zaraženih u SAD-u prešao brojku od osam milijuna u četvrtak, narastavši za milijun u manje od mjesec dana.

“Učinit će sve da nas odvrati od fokusiranja na svoje neuspjehe u nošenju s virusom kako bi zaštitio naciju”, rekao je Biden. “Virus ne nestaje, štoviše ponovno je u porastu. Postaje gore, kao što se predviđalo.”

Trump i Biden vode mrtvu trku na Floridi

Nova Reutersova anketa pokazala je da Trump i Biden vode mrtvu trku na Floridi, koja je važna zbog svojih 29 elektorskih glasova.

Američki predsjednički izbori određeni su izbornim glasovima, dodijeljenim američkim saveznim državama i teritorijima prema brojnosti njihova stanovništva, radije nego na ukupnom broju glasova kako se broji u drugim državama u svijetu. Michigan i Georgija svaka nose 16 elektorskih glasova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.