Njemački sudovi preplavljeni tužbama protiv mjera restrikcije

Svijet 09. stu 202019:29 > 19:30
Podijeli:
Izvor: Christof STACHE / AFP

Njemački sudovi preplavljeni su od početka studenoga tužbama protiv novih mjera zatvaranja koje su na snazi od početka mjeseca a sud u Duesseldorfu je u ponedjeljak ukinuo opću obvezu nošenja maski u tom gradu.

“Za građane nije nedvosmisleno jasno gdje i kada su obvezni nositi zaštitnu masku. Zbog toga se građanima ostavlja da sami od slučaja do slučaja odluče o tomu trebaju li nositi masku ili ne”, stoji u obrazloženju Upravnog suda u Duesseldorfu koji je ovom presudom ukinuo opću obvezu nošenja zaštitnih maski u tom gradu na zapadu zemlje.

Sud je zaključio da je uputa gradske vlade po kojoj obveza nošenja zaštitne maske ovisi o “dobu dana, prostornoj situaciji i brojnosti prolaznika” i to ako nije moguće održavanje razmaka od najmanje pet metara, “nepregledna”.

Od uvođenja novih mjera zatvaranja koje za cilj imaju maksimalno smanjenje socijalnih kontakata građana, sudovi u njemačkim gradovima su preplavljeni tužbama građana i organizacija protiv ovih mjera koje se u najvećoj mjeri odbijaju.

Tako je Upravni sud u Mannheimu odbacio tužbu jednog građana koji je u studenom htio provesti nekoliko dana u Heidelbergu.

No kako najnovije mjere hotelima brane prihvat gostiju iz turističkih razloga, hotel je otkazao rezervaciju.

Sud je odlučio da je trenutne okolnosti u kojoj “pogođenima pandemijom koronavirusa prijete teške posljedice po zdravlje” ima veću težinu nego pravo pojedinog građana na hotelski smještaj u turističke svrhe.

Viši upravni sud u Bavarskoj je odbacio više tužbi ugostitelja iz ove savezne pokrajine koji su tražili izuzeće od opće zabrane rada ugostiteljskih objekata.

Sud u saveznoj pokrajini Mecklenburg – Prednje Pomorje odbacio je tužbu jednog studija za tetovažu koji se žalio na zabranu rada i ukazao na “nelogičnost odluke” po kojoj frizerski saloni ne potpadaju pod zabranu dok saloni za masažu i studiji za tetoviranje da.

“Frizerski saloni, za razliku od studija za tetovažu, spadaju u temeljne servise za građane”, stoji u obrazloženju suda.

Upravni sudovi su u više slučajeva zaključili kako je problematično da nove mjere zatvaranja nisu potvrdili parlamenti, kako lokalni tako ni savezni no nisu po tom pitanju donosili nikakvu odluku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.