Charles i Camilla stigli u Francusku, na državnu večeru pozvana i slavna rock zvijezda

Svijet 20. ruj 202317:16 0 komentara
Yoan VALAT / POOL / AFP

Britanski kralj Charles III. i kraljica Camilla doputovali su u srijedu u Francusku u trodnevni državni posjet, a zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nadaju se da će simbolikom i osobnim vezama uspjeti okrenuti novu stranicu nakon godina kaotičnih odnosa dviju zemalja.

Zrakoplov je sletio u parišku zračnu luku Orly, a Charlesa III. i Camillu ondje je dočekala francuska premijerka Elisabeth Borne.

Kraljevski par potom ide prema Slavoluku pobjede gdje će Charles III. i francuski predsjednik Emmanuel Macron položiti vijence na grob nepoznatog vojnika.

Parižani imaju pomiješane osjećaje o posjetu. “On je samo sin, već su stari, nemamo dugu povijest”, rekla je umirovljenica Mireille Mauve.

Charles “jednostavno nije tako drag (kao njegova majka, pokojna kraljica Elizabeta). Eto”, rekla je Parižanka Marie-Helene Aubree.

Drugi vjeruju da će se pojaviti entuzijazam.

“Mislim da će Francuzi biti manje ravnodušni kad kralj stigne i kad krenu medijski napisi”, rekao je Parižanin Eric Frizzi. “Osim toga, dosta se bavi ekologijom, popularnom temom, pa će ga ljudi slušati”, dodao je.

“Radujemo se što ćemo vam se pridružiti u Parizu i Bordeauxu, dok krećemo u naš prvi državni posjet Francuskoj kao kralj i kraljica, zemlji prema kojoj oboje gajimo najveću ljubav i divljenje. Slavit ćemo posebnu vezu između naših zemalja i sve što vaša divna zemlja nudi. Francuska, vidimo se uskoro!”, objavili su na platformi X Charles III. i Camilla na engleskom i francuskom jeziku, uz video kralja kako ulazi u zrakoplov.

“Posjetili ste (Francusku) kao princ, vraćate se kao kralj. Vaše Veličanstvo, dobrodošli”, napisao je Macron na platformi X na engleskom jeziku, uz video snimku njegovih ranijih posjeta Francuskoj.

Putovanje će biti prožeto simbolikom dok Velika Britanija i Francuska nastoje obnoviti odnose nakon gorkih i kaotičnih godina nakon izlaska Britanije iz Europske unije.

Državna večera bit će upriličena u Versaillesu u srijedu, a na banket je pozvano više od 150 gostiju.

Britanski glumac Hugh Grant, francuska glumica Charlotte Gainsbourg, britanska rock zvijezda Mick Jagger, britanski pisac Ken Follett, britanska glumica Emma Mackey, izvršni direktor francuske tvrtke LVMH Bernard Arnault, bivši francuski nogometni trener Arsene Wenger, francuska nogometna zvijezda Didier Drogba samo su neka imena s popisa gostiju pozvanih na državnu večeru, otkrio je ured francuskog predsjednika.

U četvrtak će Charles i Camilla, francuski predsjednik i njegova supruga Brigitte posjetiti katedralu Notre-Dame kako bi vidjeli radove na obnovi nakon velikog požara 2019. koji je uništio njezin krov.

Britanski kraljevski par zatim će se u petak uputiti u jugozapadni grad Bordeaux.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ