WHO: Cjepivo ne znači da će covid nestati

Svijet 04. pro 202020:14 > 20:17
Izvor: FABRICE COFFRINI / AFP

Dolazak nekoliko djelotvornih cjepiva za covid-19 i optimizam koji ga prati ne smije smanjiti naš oprez jer ona neće uništiti virus, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija.

“Cjepivo ne znači da će covid nestati”, rekao je Mike  Ryan koji je u toj UN-ovoj agenciji zadužen za izvanredne situacije, dodajući da cjepiva “ne mogu sama obaviti posao”.

“Dosegnuli smo (…) točku pregiba krivulje pandemije. Pozivamo sve da i dalje ulažu napore” u suzbijanju covida-19, dodao je.

VEZANE VIJESTI

Čelnica za upravljanje pandemijom u WHO-u, Amerikanka Maria  Van  Kerkhove koja je bila u njegovu društvu, pozvala je sve da “doista razmisle o tome kako će se ponašati” u vrijeme Božića i novogodišnjih praznika kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

“Odluke koje sada donesemo (…) mogu za nas i našu obitelj značiti život ili smrt”, istaknula je.

Pandemija koronavirusa kojim se zarazilo više od 65 milijuna ljudi u svijetu a umrlo više od 1,5 milijuna, ponovo se ubrzano širi diljem svijeta dok se neke zemlje pripremaju za masovno cijepljenje.

Svjetlo na kraju tunela

“Napredak ostvaren na području cjepiva svima nam diže moral i sada napokon možemo vidjeti svjetlo na kraju tunela”, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom  Ghebreyesus.

No upozorio je na “sve raširenije mišljenje da pandemija prolazi”.

#related-news_0

Britanija je prva i zasad jedina zemlja koja je odobrila cjepivo Pfizer/BioNTecha te je najavila da u utorak namjerava krenuti s kampanjom cijepljenja.

Američkoj agenciji za lijekove su se obratili Pfizer/BioNTech i kompanija Moderna i u slučaju da ih odobri ta dva cjepiva bi bila na raspolaganju u Sjedinjenim Državama krajem ove godine. Europska unija bi o odobrenju cjepiva trebala odlučivati krajem prosinca.

U Rusiji, predsjednik VladimirPutin je zatražio da se krajem sljedećeg tjedna počne s masovnim besplatnim cijepljenjima.

Prošli je mjesec Rusija objavila da je prema ispitivanjima na 40.000 dragovoljaca cjepivo Sputnjik V uspješno u 95 posto slučajeva, poput cjepiva Pfizer/BioNTech.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.