Von der Leyen i Johnson nisu riješili razlike oko Brexita

Svijet 17. pro 202022:46 > 22:47
Izvor: Tolga AKMEN / AFP

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson imali su u četvrtak navečer nakon telefonskog razgovora pesimističan ton oko mogućnosti postizanja sporazuma za razdoblje poslije brexita.

Ursula von der Leyen rekla je da će biti “vrlo teško” premostiti razlike između Londona i EU-a u pregovorima o sporazumu nakon Brexita.

“S Borisom Johnsonom razgovarali smo o pregovorima između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Pozdravili smo važan napredak na više tema. Međutim, velike razlike preostaju, pogotovo oko ribarstva. Premostiti ih bit će vrlo teško. Pregovori se nastavljaju sutra”, tvitala je šefica EK.

Ured britanskog premijera objavio je da su trgovinski pregovori s EU-om u “ozbiljnoj situaciji” i da se neće postići sporazum osim ako Unija značajno ne promijeni svoje stajalište.

U telefonskom razgovoru Johnson je kazao da je “vrijeme vrlo kratko i da sada izgleda vrlo izvjesno da sporazum neće biti postignut osim ako EU značajno ne promijeni svoje stajalište”, objavio je njegov ured.

“Premijer je ponovio da je ostalo malo vremena. Rekao je da će se, ako se ne uspije postići sporazum, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU razići kao prijatelji, a Ujedinjeno Kraljevstvo trgovat će s EU-om na način kao s Australijom”.

Australija nema sporazum o slobodnoj trgovini s EU-om i većina njezine trgovine bazira se na pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

U slučaju da London i Bruxelles ne dogovore sporazum o trgovini, od 1. siječnja primjenjivat će se pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

To znači da će mnoge kategorije proizvoda biti podvrgnute carinama, možda kvotama te administrativnim formalnostima koje ne postoje u okviru jedinstvenog tržišta.

EU i London pokušavaju dogovoriti sporazum koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu.

EU nudi Velikoj Britaniji pristup svom golemom jedinstvenom tržištu bez carina i bez kvota, ali uz uvjet da London slijedi europske standarde i pravila o državnim potporama jer ne želi dopustiti nelojalnu konkurenciju.

Također zauzvrat traži i neometan pristup europskih ribara britanskim vodama.

London s druge strane, želi imati neometan pristup europskom tržištu, ali bi rado zadržao što više autonomije u svojoj gospodarskoj politici i stoga se ne želi obvezati da će slijediti europska pravila.

Velika Britanija je napustila EU 31. siječnja, ali do kraja ove godine traje prijelazno razdoblje tijekom kojega je poštovala sva pravila EU-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.