Indija dosegla 10 milijuna zaraženih koronavirusom, no zaraza usporava

Svijet 19. pro 202008:14 > 08:14
REUTERS/Danish Siddiqui/File Photo

Indija je postala druga zemlja nakon SAD-a koja je prešla brojku od ukupno 10 milijuna osoba zaraženih koronavirusom, prema podacima koje je ministarstvo zdravstva iznijelo u subotu.

Taj prag zemlja je prešla u trenutku kada značajno pada broj novozaraženih poslije vrhunca epidemije u rujnu.

Indijsko ministarstvo zdravstva reklo je da je od petka prijavljeno 27.022 novih slučajeva zaraze, zbog čega je ukupan broj zaraženih covidom-19 porastao na 10,004.893. Smrtnih slučajeva je 144.789, s 338 novih takvih slučajeva u prethodna 24 sata.

Indija je prijavila manje od 30.000 slučajeva dnevno od 14. prosinca i manje od 400 smrtnih slučajeva dnevno od 12. prosinca, prema podacima ministarstva zdravstva.

Viši dužnosnici koji se bave indijskom epidemijom upozorili su da se kontinuirano poboljšanje ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo jer je velika većina od ukupno 1.3 milijardu ljudi i dalje podložna virusu.

“Stvari se mogu promijeniti i eskalirati brzo”, rekao je šef indijske radne skupine za covid-19, Vinod Kumar Paul, na tjednom brifingu, dajući primjere trenutne situacije u nekim europskim zemljama.

“Kao nacija, čini se da nam dobro ide, no ovo se ne smije uzeti zdravo za gotovo… Nije još vrijeme za nemar, ispred nas je dugačka bitka… moramo slijediti sve protokole – maske, pranje ruku, štićenje starijih.”

Pad prijenosa bolesti u Indiji zbiva se u vrijeme kad vlada radi pripreme za cijepljenje oko 300 milijuna ljudi, uključujući i zdravstvene radnike na prvoj crti obrane, počevši od siječnja.

Tri kandidata za cjepivo su tražila hitno odobrenje indijskog regulatora lijekova. Vladini dužnosnici rekli su da se u nadolazećim tjednima očekuje odluka po pitanju jednog ili više kandidata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.