Varufakis dao ostavku: S ponosom ću gledati prezir kreditora

Svijet 06. srp 201507:40 > 08:10
YVES HERMAN / REUTERS

Grčki ministar financija Janis Varufakis, podnio je u ponedjeljak ostavku. Tu je odluku objavio i objasnio na svom blogu.

‘Kao svaka bitka za demokratska prava tako je i odbijanje ultimatuma Eurogrupe došlo s velikom cijenom.

Zato je ključno da veliki kapital koji je stavljen na našu vladu u vidu glasa NE pretvorimo u DA za najbolje rješenje – u dogovor koji jamči restrukturiranje duga, redistribuciju u korist potrebitih i prave reforme.

Ubrzo nakon objave rezultata referenduma shvatio sam da su neki članovi eurogrupe pristrani i da su ”namjestili” moj izostanak sa sastanaka eurogrupe’, napisao je Varufakis na svom blogu.

‘Zbog tog razloga danas napuštam mjesto ministra financija. Smatram da je moja dužnost pomoći Aleksisu Ciprasu iskoristiti kapital koji mu je dao grčki narod na jučerašnjem referendumu.

S ponosom ću gledati na prezir kreditora.

Mi iz ljevice znamo kako djelovati zajedno bez da marimo za privilegije koje nose fotelje. Poduprijet ću premijera Ciprasa u potpunosti, novog ministra financija i cijelu našu vladu.

Nadljudski napori kojima će se iskazati poštovanje hrabrom narodu Grčke i slavnoj pobjedi opcije “PROTIV” koja je zalog demokratima diljem svijeta tek počinje”, zaključuje Varufakis.

Podsjetimo, Grci su na referendumu u nedjelju velikom većinom glasova odbili zahtjeve međunarodnih vjerovnika i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa, pokazuju rezultati prebrojanih glasova.

Cipras je poručio kako rezultat referenduma nije “raskid” s Europskom unijom i obećao da će se potruditi kako bi uskoro omogućio ponovni normalni rad grčkog bankarskog sustava.

Grčki premijer pozdravio je referendumsko ‘ne’ i rekao u nedjelju kasno navečer da je njegova vlada spremna odmah se vratiti pregovorima s vjerovnicima ne bi li se zatvorene banke mogle otvoriti.

“Dokazali smo da se demokracija ne može ucjenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje jesu li za ostanak ili izlazak iz Europe. Grčki je narod napravio hrabar izbor”, poručio je Cipras u televizijskom govoru.

Rekao je i da mu narod nije dao mandat protiv Europe, nego za traženje održiva rješenja i dodao da je Grčka spremna na nastavak pregovora, uz plan reforma.

Najavio je i da će od grčkoga predsjednika zatražiti da sazove sastanak čelnika grčkih političkih stranaka kako bi ih upoznao sa stanjem.

Protivnici prijedloga međunarodnih vjerovnika u Grčkoj pobijedili su na referendumu u nedjelju s rezultatom 61,31 posto naspram 38,69 onima koji su glasovali “za”, pokazuju nepotpuni rezultati što ih je u ponedjeljak rano objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova.

Sve o temi čitajte OVDJE.