Australski biznismen će pomoći očajnom grčkom umirovljeniku

Svijet 09. srp 201511:28 > 11:33
YouTube (screenshot)

Fotografija jednog grčkog umirovljenika, koji je snimljen 3. lipnja kako očajan i u suzama sjedi na podu ispred banke u Thessalonikiju koja mu je odbila dati novac, u rekordnom je roku obišla svijet i postala jedan od najvećih simbola krize koja trese Grčku.

Čovjek na fotografiji jedan je od, nažalost, mnogobrojnih grčkih umirovljenika koji su uzaludno čekali ispred vrata banaka kako bi podigli svoju mirovinu. Bezuspješno. Njegovo ime je Giorgos Chatzifotiadis, a njegova je priča, o slomu koji je doživio nakon što je i četvrta banka zatvorila pred njim svoja vrata i odbila mu dati njegovu mirovinu, osvanula na naslovnicama mnogih svjetskih medija.

Tako je došla i do jednog Australca koji mu je odlučio pomoći. 77-godišnji Chatzifotiadis učinio se poznatim 41-godišnjem Jamesu Koufosu iz Sydneya, a nakon što je preko društvenih mreža došao do podataka o očajnom grčkom umirovljeniku, ispostavilo se da se radi o čovjeku koji je s njegovim ocem išao u školu. Koufos, inače grčkog porijekla, odlučio je tako otputovati u Grčku i pomoći Chatzifotiadisu, a osnovao je i zakladu s ciljem prikupljanja novca za pomoć, kako prenosi Daily Mail.

“Neću dopustiti da moj sunarodnjak, koji je cijeli život teško radio, sada gladuje”, izjavio je australski biznismen, kako prenosi Time, te je obećao da će grčkom umirovljeniku slati 250 eura svaki tjedan, “dok god to bude potrebno”, javlja Index.