UN za ženu kao glavnu tajnicu

Svijet 12. ruj 201508:17 > 08:23
REUTERS

Opća skupština UN-a donijela je u petak razoluciju kojom je definiran način izbora idućeg glavnog tajnika, uz poziv da prvi put u povijesti na čelu Svjetske organizacije bude žena.

Rezolucija je odgovor na zahtjev brojnih članica UN-a da se donesu jasnija pravila i da ih se u većoj mjeri uključi u izbor kandidata koji se sada odvijao iza zatvorenih vrata, među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Vijeće tradicionalno predlaže Općoj skupštini na usvajanje jednog kandidata nakon tajnoj postupka selekcije. Kritičari kažu da se izbor tako svodi na dogovor svjetskih sila – Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD-a.

U rezoluciji se traži da Vijeće sigurnosti i predsjedavajući Opće skupštine prikupe nominacije od država članica putem pisma “u kojem se objašnjava cijeli proces i poziva da kandidati budu predstavljeni u razumnom roku”.

Želeći osigurati izbor najkvalificiranijeg čelnika UN-a, rezolucija traži od Vijeća da izvijesti države članice o imenima kandidata, uključujući i njihove životopise.

Nastojanja da se izmjeni sadašnji postupak upotpunjen je i snažnim pozivom da UN vodi žena. Samo muškarci su bili glavni tajnici u 70 godina postojanja Svjetske organizacije.

Rezolucija naglašava važnost jednakopravnosti spolova, istovremeno pozivajući da se na položaj glavnog tajnika imenuje “najbolji mogući kandidat”.

Hrvatska vlada je početkom rujna za Banovu nasljednicu kandidirala ministicu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić.

Oporbeni HDZ je ocijenio da je njezina kandidatura u funkciji unutarnje politike i da njezin dosadašnji rad, političko iskustvo i rezultati nisu dovoljni da bi se kandidirala na tako važnu i prestižnu poziciju.

Predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da neće biti protiv Pusić, ali smatra da hrvatski kandidat mora imati široku potporu i da je odluku trebalo prepustiti novoj vladi.