Rumunjska: Uhićeni vlasnici kluba zbog smrtonosnog požara

Svijet 03. stu 201507:27 > 07:28
REUTERS

Rumunjska policija u ponedjeljak je uhitila trojicu vlasnika bukureštanskog noćnog kluba u kojem je požar za vikend usmrtio 31 osobu, a ozlijeđenih je gotovo 200.

Pri pirotehničkom spektaklu izbio je Požar u diskoteci Colectiv te izazvao stampedo gotovo 400 ljudi koji su se pokušali probiti do izlaza.

Rumunji, koji su odavna kritični prema načinu izdavanja dozvola i licenca za obavljanje djelatnosti, na društvenim su mrežama uz hashtag #CorruptionKills zapljusnuli vlasti optužbama zbog propusta u primjeni sigurnosnih mjera na javnim mjestima.

Državno odvjetništvo ispitalo je trojicu vlasnika za koje će zatražiti jednomjesečni pritvor. Costin Mincu, Alin George Anastasescu i Paul Gancea osumnjičeni su za ubojstvo zbog niza propusta, među ostalim i zato jer je broj gostiju u klubu premašio dopuštene kapacitete.

Stotine stanovnika odali su počast u ponedjeljak pred diskotekom Colectiv paleći svijeće i polažući cvijeće. Predsjednik Rumunjske dodijelo je priznanje za zasluge dvjema žrtvama, a to su Adrian Rugina i Claudiu Petre koji su poginuli dok su spašavali druge iz kluba.

Više od 130 ozlijeđenih još je bilo u bolnici u ponedjeljak, od kojih polovina u kritičnom stanju, rekli su liječnici.
Vlasnik kluba Expirat, jednog od najfrekventnijih u Bukureštu, zatvorio je svoj lokal rekavši da više ne može preuzeti rizik.

U gradu Brasovu klub Rockstadt zatvara se kako bi se zamijenila nepropisna izolacija te postavili aparati za gašenje požara.

https://youtube.com/watch?v=-jugCsLtKLw

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.