Europarlamentarci pozivaju Poljsku da omogući pravo na pobačaj

Svijet 15. pro 202122:34 0 komentara
Aris Oikonomou / AFP

Zastupnici u Europskom parlamentu zaključili su na plenarnoj sjednici u srijedu da Poljska mora omogućiti ženama pravo na pobačaj, a u suprotnom bi Europska komisija trebala preuzeti odgovornost i uvesti sankcije vladi u Varšavi.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas složio se s time da su kompetencije Europske unije ograničene kod zdravstvenih politika. No, istaknuo je da je seksualno i reproduktivno zdravlje sastavni dio općeg zdravlja te da bi sve žene trebale imati pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama. Schinas je stoga izrazio zabrinutost zbog odluke poljskog Ustavnog suda prema kojoj je pobačaj zabranjen, osim u slučajevima silovanja, incesta ili ugroze majčinog zdravlja.

„Europska komisija neće oklijevati koristiti svoje ovlasti koje ima prema Ugovoru o Europskoj uniji kako bi osigurala poštivanje europskih propisa“, dodao je.

Slovenski ministar vanjskih polova Anže Logar, kao predstavnik Europskog vijeća, kazao je da je zadatak Europskog suda za ljudska prava provođenje Konvencije o ljudskim pravima i poštivanje temeljnih ljudskih prava u svim državama članicama Europske unije. Međutim, dodao je da europski zakoni ne utječu na odredbe nacionalnih zakona kada su u pitanju pobačaj i resor zdravstva.

Logar je pritom spomenuo članak 2., u kojem stoji da se „EU temelji na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina“. Krši li Poljska navedeni članak, bila je je jedna od tema rasprave.

Zastupnica iz Europske pučke stranke Danuta Maria Hubner izjavila je da je Konvencija o ljudskim pravima jedna od temelja demokracije kakvu danas imamo. Poljske vlasti, prema njezinim riječima, vode jedan oblik rata protiv svojih građana.

„Ako se demokratska politika počinje povlačiti prema populističkim ekstremizmima, onda su žene te koje prve stradaju te je njihovo zdravlje ugroženo“, dodala je Hubner koja je podsjetila na smrtni slučaj tridesetogodišnje žene u gradiću Pszcyni, kojoj su liječnici odbili prekinuti trudnoću usprkos rizicima po njezino zdravlje.

Klubovi liberala i zelenih pozvali su na članak 7., koji predviđa kazne zemljama članicama za koje se utvrdilo da su prekršile članak 2.

„Dok god Poljska bude potkopavala prava žena ne treba dobiti ni jedan jedini euro iz europskih fondova. Parlament mora podržati organizacije civilnog društva i preusmjeriti sredstva nevladinim akterima“, tvrdi Samira Rafaela iz bloka liberala (Renew Europe). Rafaela smatra da se lideri EU više ne smiju skrivati iza fraze o „kompetencijama nacionalnih država“, kada je ženin život ugrožen.

Terry Reintke iz kluba zelenih dodala je da EU ne smije šutke gledati na tragične smrti trudnica u Poljskoj. Nijedna vlada ne može kontrolirati ženino tijelo, ona je ta koja donosi odluke o svojoj maternici, poručila je Reintke.

Međutim, Poljska je već učinila određene korake ne bi li uspostavila kontrolu nad ženinim tijelom, rekao je zastupnik europskih socijaldemokrata Robert Biedron. „Otvoren je novi Institut za demografiju čija je jedina svrha kontrola trudnoće i eventualnih prekida trudnoća. A istodobno se u vladi dogovorilo otvaranje središnjeg registra kroz spomenuti Institut u kojemu bi se bilježili podaci o svim trudnoćama, koji bi bili dostupni vladinim službenicima“, upozorio je.

Biedron tvrdi da žene u Poljskoj danas imaju manja prava nego 2004. godine, kada je zemlja ušla u EU. Osim toga, žene su podvrgnute mjerama zastrašivanja, o čemu govori prijedlog zakona u poljskom parlamentu prema kojemu bi abortus bio proglašen kaznenim djelom zbog kojeg bi se mogla izreći petogodišnja kazna zatvora.

Većina klubova složila se sa zaključkom da solidarnost s poljskim ženama nije dovoljna, već EU mora poduzeti konkretne korake.

Drugačiji stav imali su klub konzervativaca i reformista te klub „Identitet i demokracija“. Joachim Kuhs iz kluba Identitet i demokracija brani Poljsku tvrdeći da se radi o zemlji koja ne želi prihvatiti „globalističku agendu“ niti „ljevičarske ratnike koji se zauzimaju za slobodni abortus.“

Margarita De La Pisa Carrion iz redova konzervativaca poručila je da Poljska ima pravo braniti svoje nacionalne ovlasti. Poljska je za nju zemlja koja brani život jer pobačaj nije ljudsko pravo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!