“Milijuni u bogatim zemljama su cijepljeni, a milijarde u siromašnim još čekaju”

Svijet 01. lip 202120:25
Unsplash

Skupina BRICS u kojoj su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, zauzela se u utorak za ubrzanje dopreme cjepiva za Covid-19, ponovo istaknuvši da bi ukidanje patenata na cjepivo pomoglo najsiromašnijim zemljama u suzbijanju pandemije.

U zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka putem interneta, ministri vanjskih poslova tih zemalja rekli su da bi “masovno cijepljenje” pomoglo u borbi s pandemijom, istaknuvši “žurnu potrebu brzog razvoja i primjene cjepiva, napose u zemljama u razvoju”.
Ujedno su pružili potporu svjetskoj kampanji koju Pretorija i Delhi vode u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) kako bi se privremeno ukinula prava na intelektualno vlasništvo za ta cjepiva.

Južnoafrička ministrica zdravstva Naledi Pandor ponovila je na sastanku stajalište Pretorije – koje zauzimaju i Delhi i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) – po kojemu “nitko nije siguran dok svi nisu sigurni”.

Privremeno ukidanje patenata potaknulo bi proizvodnju jeftinih generičkih cjepiva, što bi pomoglo siromašnim zemljama koje sporo napreduju u cijepljenju stanovništva, ističu njegovi pristaše.

Tomu su skloni američki predsjednik Joe Biden i Kina, a zemlje s jakom farmaceutskom industrijom, među kojima Europska unija, Velika Britanija i Japan, zasad su suzdržane.

Protivnici tog prijedloga ističu da bi to naštetilo pravu intelektualnog vlasništva te da proizvodnja cjepiva zahtijeva znanje i tehnička sredstva koji se ne mogu odjednom stvoriti.

“Milijuni ljudi u bogatim zemljama su cijepljeni, a milijarde u siromašnim zemljama još čekaju dok im prijete zaraza, bolest i smrt”, upozorila je sa svoje strane južnoafrička ministrica.

Podaci WHO-a pokazuju da je u subsaharskim zemljama utrošeno tek 2 posto cjepiva ukupno utrošenog u svijetu, što je Pandor nazvala “svjetskim deficitom pristupa cjepivu”.

Šezdeset tri zemlje su dosad poduprle indijski i južnoafrički prijedlog, no potrebna je jednoglasna odluka 164 zemalja WHO-a da bi se postigao dogovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar