Pakistan uoči izbora ugasio internet za više od 230 milijuna ljudi: “To su mjere sigurnosti”

Svijet 08. velj 202409:24 0 komentara
Arif ALI / AFP

Pakistan je privremeno "ugasio" internet i obustavio mobilne usluge sve dok ne završe parlamentarni izbori.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je mjera opravdana, navodeći nedavne terorističke incidente u zemlji. Naravno, milijuni su nezadovoljni jer riječ je o zemlji s 231 milijunom stanovnika i njih 128 milijuna s pravom glasa, a osim korištenja interneta, nisu mogli koristiti mobitele za pozive ili slanje poruka.

“Kao rezultat nedavnih terorističkih incidenata u zemlji, izgubljeni su dragocjeni životi. Sigurnosne mjere su nužne za održavanje zakon i reda i za suočavanje s potencijalnim prijetnjama”, opravdali su iz ministarstva unutarnjih poslova odluku.

Naime, dva bombaška napada ubila su jučer 28 osoba u pokrajini Balochistan. Također, zemlja je na visokom stupnju pripravnosti, s jakim prisustvom sigurnosnih snaga u vidu vojske i policije na biračkim mjestima diljem zemlje.

I granični prijelazi s Afganistanom i Iranom zatvoreni su za teretni promet i za pješake kako bi se “osigurala potpuna sigurnost” tijekom glasanja.

Pakistan je i u prošlosti blokirao internet zbog kontrole protoka informacija – iako tako nešto u vrijeme izbora još nije zabilježeno, prenosi BBC.

Asif HASSAN / AFP

Bira se novo vodstvo u podosta polariziranom političkom okruženju. Očekuje se da će se borba voditi između kandidata koje podupire zatvoreni bivši premijer Imran Khan, čija je stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pobijedila na posljednjim izborima, i Pakistanske muslimanske lige (PML-N) trostrukog premijera Nawaza Sharifa koji se smatra favoritom. I Bilawal Bhutto Zardari, 35-godišnji sin bivše premijerke Benazir Bhutto, vodio je agresivnu kampanju u utrci za glavni ured.

Analitičari su rekli da nema jasnog pobjednika, ali da bi moćni pakistanski generali mogli odigrati svoju ulogu. Pakistanska vojska dominirala je nuklearnom silom, izravno ili neizravno u njezinih 76 godina neovisnosti, iako već nekoliko godina tvrdi da se ne miješa u politiku.

Ako izbori ne rezultiraju jasnom većinom ni za jednu stranu, kao što analitičari predviđaju, bit će izazovno suočiti se s višestrukim izazovima. To će se prije svega odnositi na traženje novog programa financijske pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon što sadašnji istekne u ožujku.

Manje stranke mogle bi imati ključnu ulogu u formiranju vlade kojoj za većinu treba 169 mjesta u Narodnoj skupštini s ukupno 336 zastupnika. Birači izravno biraju 266 članova, 60 mjesta rezervirano je za žene, a 10 za one koji nisu muslimani.

Mnogi neovisni kandidati imaju podršku Khana i moći će se slobodno pridružiti bilo kojoj stranci ako pobijede. Khan je rekao da njegovi kandidati neće podržati Sharifa i Zardarija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!