Proizvođači lijekova prosvjeduju u Turskoj zbog duga od 4.5 milijarde kuna

Svijet 16. ruj 202118:10
Pixabay/ilustracija

Turski proizvođači lijekova prosvjedovali su zbog neplaćenih računa u vrijednosti većoj od 4 milijarde kuna za proizvode isporučene javnim bolnicama.

Stotine prosvjednika, koji tvrde da je država dužna 6 milijardi lira (4,5 milijardi HRK), bacili su na pod ključeve svojih ureda, čime su simbolično poručili dužnicima da njihove tvrtke neće opstati bez otplate duga.

Turske državne i sveučilišne bolnice, koje duguju ukupno 19 milijardi lira proizvođačima lijekova i prodavačima medicinske opreme, prema procjenama sindikata i udruge poslodavaca, predložile su reprogramiranje otplata za 2018. i 2020.

“Sektor je ostao neplaćen i očajan unatoč tome što je pristao na dva popusta u posljednje tri godine”, rekao je Metin Demir, čelnik Udruženja poslodavaca zdravstvene industrije Turske (SEIS).

“Bili smo primorani dvaput prihvatiti popuste od 27 te 25 posto uz obećanje da će potraživanja svih tvrtki koje pristanu na to biti podmirena u dogledno vrijeme”, dodao je.

Demir je upozorio da bi svako kašnjenje u opskrbi, uzrokovano neplaćenim dugovima, poremetilo dostupnost zdravstvenih usluga.

“Tražimo od ministra zdravstva da uzme ove ključeve i vodi naše tvrtke ako može pod trenutnim okolnostima”, rekao je Demir pred nekoliko stotina prosvjednika u središtu Ankare.

Demir kaže da je neotplatom duga pogođeno 250 tisuća radnika.

To je pitanje prošle godine pokrenuo i američki veleposlanik David Satterfield koji je rekao da Ankara duguje više od 2 milijarde dolara farmaceutskim tvrtkama, uključujući američkima,.

Upozorio je da će te američke kompanije napustiti Tursku ako im se ne vrati dug.

Zdravstveni troškovi naglo su porasli od 2018. godine zbog teške deprecijacije turske lire koja je izgubila više od polovice svoje vrijednosti u odnosu na američki dolar. Izdaci su dodatno porasli zbog pandemije koronavirusa.

Vlada je predložila kao rješenje kombinaciju popusta dobavljača i duža razdoblja za otplatu do tri godine.

“Više nemamo moć održavanja opskrbnog lanca”, rekao je Demir, dodajući da žrtve dobavljača guraju sektor do ruba stečaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.