Šamar kakav SAD ne pamti: “Članak 5 aktiviran je jednom i mi smo se odazvali, ispunite svoje obećanje!”

Svijet 24. velj 202417:06 3 komentara
SETH MCALLISTER / AFP

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslav Šikorski upozorio je na drugu godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu da NATO "nije privatna američka tjelohraniteljska tvrtka" i pozvao je SAD da ispuni obećanje i pošalje pomoć i oružje Ukrajini.

“Podsjetit ću da je članak 5 Sporazuma o NATO-u aktiviran do sada jedan jedini put: Poslije napada na New York. I tada smo pomogli SAD-u. Poljska je poslala vojnike u Afganistan, ali nismo slali fakture u Washington. Vojni savez nije privatna tjelohraniteljska tvrtka”, kazao je Šikorski američkim medijima tijekom posjeta SAD-a.

Poljski ministar je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin Ukrajince čak i ne priznaje kao narod i da se oni već dvije godine bore da opstane njihova domovina jer bi pobjeda Rusije za njih značila “kulturni genocid”.

“Ali, ne mogu se boriti goloruki. Obećali smo Ukrajini pomoć. Predsjednik SAD-a je u ratnom Kijevu uvjeravao da će SAD Ukrajini pomagati bez obzira na sve. Sada je vrijeme da se drže tog kursa i isporuče oružje”, rekao je Šikorski, prenijela je poljska privatna televizija TVN24.

Poljski premijer Donald Tusk je na društvenoj mreži X kratko poručio: “Dvije godine ukrajinskog junaštva. Dvije godine ruskog barbarstva. Dvije godine srama za one koji ostaju ravnodušni”.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda je na istoj društvenoj mreži upozorio da Poljska ne može da sebi dopustiti luksuz da skrštenih ruku promatra rat u Ukrajini i da je od prvog trenutka susjedi koju je napala Rusija slala pomoć u oružju i primala ratne izbjeglice.

Uoči godišnjice Duda je u intervjuu za britanski BBC rekao da ipak ne vjeruje da bi se Rusija usudila napasti Poljsku ili bilo koju drugu članicu NATO-a.

“Ne vjerujem da će Rusija napasti zemlje NATO-a, bilo koju zemlju, da će imati hrabrosti za otvoreni rat s NATO paktom, ako uzmemo u obzir članak 5 o kolektivnoj obrani i ako imamo u vidu koliko se Rusija posljednje dvije godine trudila da osvoji Ukrajinu, ali nije uspjela pobijediti ukrajinski narod i njegovo junaštvo”, kazao je predsjednik Duda, prenose poljski mediji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare