Udruga optužuje EU za “šokantnu nebrigu” o afganistanskim izbjeglicama

Svijet 31. svi 202321:40 0 komentara
Julien Mattia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Samo 271 izbjeglica iz Afganistana raseljeno je u Europskoj uniji prošle godine, što čini tek 0.1 posto od 270 tisuća kojima je potrebna trajna zaštita.

Humanitarna udruga Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) optužila je čelnike EU-a za “šokantan nemar” za afganistanske izbjeglice, od kojih su mnogi još uvijek zarobljeni na grčkim otocima u uvjetima koji podsjećaju na “zatvorske.”

U oštrom izvješću, Međunarodni odbor za spašavanje tvrdi da zemlje članice EU-a “opetovano” ne ispunjavaju obećanja o raseljavanju izbjeglica, ostavljajući mnoge Afganistance ranjivima na granicama Europe, prenosi Guardian.

Odbor u izvješću dodaje da nijedna osoba nije stigla u Njemačku u sklopu plana dogovorenog 2021. za smještanje do 1.000 Afganistanaca mjesečno, a Italija je primila tek polovicu obećanog broja izbjeglica.

Između 2021. i 2022. godine, oko 41.500 Afganistanaca primljeno je u Europsku uniju, mnogi od njih putem hitnih evakuacija u kolovozu 2021. godine. “I dok IRC pozdravlja ove napore, reakcije su zapanjujuće nedostatne,” piše u izvješću.

Neke zemlje nisu primile nijednu osobu iz Afganistana otkad je Kabul pao, a zemlju preuzeli Talibani. Prema izvješću, Afganistanci čak ni dvije godine kasnije još uvijek nemaju jasan put prema sigurnosti u EU.

Znakovi anksioznosti i depresije

Mnogi su zarobljeni u “udaljenim mjestima u uvjetima koji podsjećaju na zatvorske,” u kampovima na grčkim otocima, zbog čega se “ne mogu uključiti u lokalnu zajednicu, što ima katastrofalan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje,” piše u izvješću udruge.

Autori su također otkrili da preko 90 posto Afganistanaca na Lezbosu i u Ateni s kojima rade timovi IRC-a za mentalno zdravlje pokazuje znakove anksioznosti, a čak 86 posto simptome depresije.

“Ovo izvješće jasno pokazuje šokantnu razinu nemara za Afganistance koju pokazuju zemlje članice Europske unije, što ih stavlja u opasnost na svakom koraku u njihovoj potrazi za sigurnošću,” rekao je čelnik IRC-a, David Miliband.

“I dok neke zemlje razvijaju planove u dobroj vjeri kako bi dovele Afganistance na sigurno, često se u tim naporima suočavaju s preprekama, a druge zemlje uopće nisu dale nikakva obećanja niti su garantirale adekvatnu zaštitu i uključenje u društvo malenog broja Afganistanaca koji uspiju doći do Europe,” dodao je Miliband.

Rekao je i da je dobrodošlica koju su Europljani iskazali za više od 8 milijuna Ukrajinaca dokaz da EU može učiniti potrebno.

“Jednostavno nema razloga zašto bi, Afganistanci, ili izbjeglice istjerani iz vlastitih domova u drugim zemljama, bili tretirani išta drugačije,” rekao je Miliband.

Izvješće IRC-a fokusira se na nedostatak sigurnih opcija za izbjeglice, no čini se da ne uzima u obzir šire napore zemalja poput Njemačke za pružanje podrške Afganistancima.

U ožujku je njemački ured za statistiku, Destatis, najavio da je u zemlju 2022. stiglo i registrirano 286 tisuća Afganistanaca. Ipak, zemlja je trpjela kritike da je presporo provela svoja obećanja.

Jedna izbjeglica, s kojom je razgovarao IRC za potrebe izvješća, izjavila je da je “bila puna nade” u odlazak u Njemačku, no da je proces, iako na kraju uspješan, trajao dvije i pol godine.

“Čekanje na odgovor bilo je vrlo teško, bila sam bez svoje dvoje djece u ovoj stranoj zemlji čiju kulturu nisam poznavala. Nisam imala izbora nego čekati i nadati se da ću jednog dana svojoj djeci ovdje moći pružiti siguran život,” rekla je 60-godišnja Zahra.

IRC je pozvao zemlje članice EU-a da “povećaju puteve do zaštite” i smjeste “minimalno” 42.500 Afganistanaca u narednih pet godina. IRC također navodi da je Ujedinjeno Kraljevstvo – zemlja koju se konstantno kritizira zbog neprovođenja planova za naseljavanje – zapravo uspješnija u ovom području od mnogih članica Europske unije.

Podaci britanske vlade pokazuju da je tek nešto manje od 13.000 Afganistanaca dobilo dozvolu za trajni ostanak u zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ