Vojni analitičar: Rusija ima dvije opcije, jedna je vrlo skupa

Svijet 09. tra 202418:01 > 20:38 0 komentara

Vojni analitičar Robert Barić analizirao je u N1 Newsroomu s Domagojem Novokmetom stanje na svjetskim ratištima.

Zašto rat u Izraelu neće još dugo trajati?

Netanyahu je odlučio napraviti neku vrstu male pauze”, tvrdi Barić, a kao glavni razlog izdvaja ekonomske čimbenike: “Priča se da bi rat mogao trajati godinama, ali on ne može trajati godinama. Izrael uvijek mora brzo završiti rat jer nema ekonomsku snagu da izdrži dugotrajno ratovanje.”

Izdvojio je primjer kratkotrajne izraelske operacije u Gazi 2014. godine, kada su troškovi operacije bili 2.5 milijardi dolara. U veljači ove godine, Izraelska narodna banka je procijenila da će, ako se sukob nastavi, troškovi aktualnog rata do 2025. biti 53 milijarde dolara.

“To je nešto što si Izrael ne može dopustiti”, smatra Barić.

Netanyahu – prvi premijer koji pokazuje prezir prema SAD-u

“U Gazi je nova faza”, kaže analitičar.

“Izraelski cilj je održati koridor koji sjever Gaze odvaja od ostatka Gaze. Ona je u ovom trenutku prepolovljena. Moraju i očuvati glavnu komunikacijsku liniju koja ide prema jugu. Točno je da su se na jugu smanjili napadi na Khan Yunis, međutim to ne znači da je Netanyahu odustao od Rafaha. Sad će nastojati izolirati Rafah i napraviti niz manjih upada, s ciljem stalnog ometanja Hamasa”, objasnio je Barić.

Tvrdi da se situacija počinje mijenjati, ističući kako je ovo prvi put u povijesti da se neki izraelski premijer otvoreno suprotstavio Washingtonu:

“U Izraelu je šizofrena situacija. Izraelcima je dosta Netanyahua. Sva istraživanja pokazuju da kad bi sada bili parlamentarni izbori, Netanyahu i desna koalicija bi otišli s vlasti. On vodi ovaj rat radi svog političkog preživljavanja u nadi da će uspjeti uništiti Hamas i održati se. Izraelska javnost je protiv Netanyahua, ali oni i dalje podržavaju napade na Hamas. Netanyahu koristi taj sentiment, mada sada problemi postaju sve veći i veći jer dolazi u pitanje budući položaj Izraela u međunarodnoj zajednici i odnosi s SAD-om.”

Ukrajinci i dalje nanose probleme Rusima, ali…

“Ukrajinci su pokazali da i dalje mogu nanositi velike gubitke Rusima, međutim, oni imaju dva velika problema”, naglašava Barić.

Ključni problem je, kaže Barić, taj što je ukrajinski politički vrh donio cijeli niz krivih procjena što se tiče vođenja rata.

“Ukrajini treba 500.000 vojnika i gotovo”, upozorava Barić.

“Sad je spuštena mobilizacijska granica na 25 godina, ali nisu usvojena sva tražena rješenja. I borba protiv korupcije koju je Zelenski najavljivao kad je počeo rat se sad preselila u državne institucije povezane s vođenjem rata, a to je posebno sustav mobilizacije koji je potpuno neadekvatan. Ukrajinske brigade se otvoreno žale na mali broj ljudi, mahom starijih. Oni su pokrenuli svoje vlastite programe novačenja. Rade se natjecanja vojnika i civila, probne obuke, na društvenim mrežama se oglašavaju pozivi”, kazao je.

“Ukrajinci su dobili granate, a od lipnja počinje dolaziti 800.000 od Češke. Estonija isto priprema veliki program. Čak i ako ne dođe do deblokade u Kongresu, Ukrajina će imati dovoljno granata do kraja godine. Njoj je važno idućih šest mjeseci”, ističe.

“Rusija ima dvije opcije…”

“Prva je da nastavi s napadima duž cijelog fronta, gdje će postepeno potiskivati ukrajinske snage. To je vrlo skupa opcija i daje Ukrajincima vremena da u unutrašnjosti organiziraju prave linije. Primijeniti ovu istu taktiku, ali ovog puta s većim formacijama i zauzeti Bilohorivku i onda od Bilohorivke napredovati prema Siversku. Tada se otvara mogućnost napredovanja prema Yampilu pa onda prema Lymanu. Druga mogućnost je napad od Donjecka. Ako imate ta dva kraka, vi ste osigurali cijeli Dombas, što bi bio cilj Putinove ljetne ofenzive”, objašnjava Barić.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!