Više se neće vraćati: Stručnjak za suzbijanje štetočina otkrio kako se riješiti golubova

Lifestyle 08. tra 202419:44 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Golubovi izgledaju zabavno s vremena na vrijeme, ali kada odaberu vaš krov ili vrt kao savršeno mjesto za gniježđenje, brzo ćete ih početi smatrati prijetnjom. Iako ove ptice same od sebe nisu opasne, vašem imanju ili vrtu mogle bi nanijeti veliku štetu.

Iako nisu tipična vrtna štetočina, više su nego sposobni ogoliti vaš vrt i “osloboditi” ga od mladih biljaka i voća. Također, ostavljaju apsurdnu količinu izmeta za koji mnogi na shvaćaju koliko je korozivan. Izmet ptica vrlo je kiseo i može ostaviti mrlje na površinama poput terasa i opločnika, kao i ubrzati propadanje površine.

Ono što trebate znati je da golubovi mjesto za gnijezdo biraju ako je sigurno i ima stalnu opskrbu hranom. Također, golubovi žive u jatima. Ako je gnijezdo napravio jedan, slijedit će ga i ostali.

Kako se riješiti golubova?

1. Poprskajte ih vodom

Čim vidite da pokušavaju osvojiti vaš teritorij, prestrašite ih tako što ćete ih poprskati vodom iz crijeva, predlaže Jordan Foster iz Fantastic Pest Control. Možete nabaviti i automatski vodeni mlaz koji će vaš perimetar zaštititi od dosadnih ptica.

Međutim, Foster upozorava da će ovo djelovati kao sredstvo odvraćanja samo i isključivo prije nego što počnu graditi gnijezda.

2. Koristite reflektirajuće površine

Unsplash / Ilustracija

Staro, ali učinkovito rješenje je objesiti CD-ove ili druge sjajne površine po vrtu.

Reflektirajuće površine stvaraju efekt prizme koji može privremeno utjecati na vid golubova, čineći ga neugodnim za njih – što znači da se “neće gnijezditi u njihovoj blizini ili se uopće vratiti”, tvrdi stručnjak.

3. Jaki začini

Za golubove se kaže da ne vole niz začina poput cimeta, crnog papra ili čilija u prahu.

Postoje tri načina za raspršivanje začina. Možete ih objesiti po vrtu u platnenim vrećicama ili jednostavno rasuti prah po zemlji i travi. Ali, imajte na umu da će začine trebati redovito posipati, osobito nakon što padne kiša.

Treći način je da napravite raspršivač, jednostavno stavite začin po izboru u kipuću vodu, pretočite u bočicu s raspršivačem i poprskajte biljke po vrtu.

Lisice i mačke također ne vole ove začine pa bi i njih trebali spriječiti u dolascima u vaš vrt.

Unsplash / Ilustracija

4. Strašilo

Mnogo je vrsta strašila za plašenje ptica, ali najučinkovitiji su obično oni sa siluetom jastreba i oni koji se kreću i stvaraju buku.

Ipak, morat ćete redovito mijenjati položaj varalice, inače će golubovi shvatiti da nema stvarne opasnosti i čak bi vam se mogli narugati – sjedeći na vašem strašilu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!