Zamka ili ne? Institut za rat objavio analizu o povlačenju Rusa iz Hersona

Svijet 10. stu 202207:06
Izvor: ISW

Institut ne vjeruje da će rusko povlačenje sa zapadne obale Dnjepra zapravo biti zamka

Institut za proučavanje ratova (ISW) u novom se dnevnom izvješću bavi prije svega naredbom da se ruske snage povuku na istočnu obalu Dnjepra i napuste Herson.

Naredba je, podsjećaju, izrečena tijekom insceniranog televizijskog sastanka gdje je general Sergej Surovikin ministru Sergeju Šojguu preporučio ovaj korak, a on potom prihvatio sugestiju i “naredio siguran prijenos ljudstva, oružja i opreme” na već pripremljene položaje na lijevoj obali Rijeke.

VEZANA VIJEST

“Cijelom ruskom kontingentu trebat će neko vrijeme da se povuče preko rijeke Dnjepar i još uvijek nije jasno hoće li ruske snage moći izvesti povlačenje u relativno dobrom stanju pod pritiskom Ukrajine. Bitka kod Hersona nije gotova, ali ruske snage su ušle u novu fazu – dajući prednost povlačenju svojih snaga preko rijeke, umjesto pokušaja potpunog zaustavljanja ukrajinske protuofenzive. Ukrajinska protuofenziva u smjeru Hersona od kolovoza kojom se ruske snage prisiljavaju na povlačenje preko Dnjepra bez potrebe za velikim kopnenim ofenzivama, vjerojatno je uspjela. Ukrajinske trupe pokretale su stalne napade na mostove preko rijeke Dnjepar i ciljale opskrbne centre i skladišta streljiva na istočnoj obali što je degradiralo sposobnost ruskih snaga da opskrbe postrojbe na zapadnoj obali; Ukrajinske snage kombinirale su ove napade s razboritim i uspješnim kopnenim napadima na ključne lokacije kao što je Davidov Brid. Urodilo je plodom”, piše u analizi ISW.

Institut ne vjeruje da će rusko povlačenje sa zapadne obale Dnjepra zapravo biti zamka koja treba namamiti ukrajinske trupe u teške borbe blizu grada Hersona, kako to sugeriraju neki ukrajinski i zapadni izvori.

“Ruski zapovjednici će sigurno pokušati usporiti ukrajinsko napredovanje kako bi se povlačenje odvijalo uredno, a neke snage bi mogle ostati u gradu da uspore ulazak ukrajinskih trupa. No sve te borbe će biti tek sredstvo za postizanje cilja da povlačenje uspije”, nastavljaju analitičari.

ISW spominje i kako je ruski medijski prostor na najavu povlačenja reagirao s očekivanim bijesom i zabrinutošću.

“Nekoliko ruskih vojnih blogera naglasilo je da je povlačenje prirodna posljedica sustavnih neuspjeha unutar ruske vojske i zapovjednih struktura. Isti izvori su također naglasili da je ovo veliki poraz za ruske snage jer gube teritorij koji je Rusija anektirala i smatrala svojim. Međutim, mnogi istaknuti blogeri stalo su na stranu Surovikina i pohvalili odluku kao nužnu, što ukazuje da je rusko vodstvo naučilo iz informativnih učinaka katastrofalnog ruskog povlačenja iz Harkovske oblasti sredinom rujna”, piše u izvješću, u kojem se posebno naglašavaju i iznenađujuće pozitivne reakcije financijera Wagner grupe Jevgenija Prigožina i čečenskog čelnika Ramzana Kadirova, prenosi Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar