Zelenski: Vratit ćemo kontrolu nad Krimom

Rat u Ukrajini 23. kol 202215:12 2 komentara
REUTERS/Stringer/Ilustracija

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u utorak da će obnoviti ukrajinsku kontrolu nad poluotokom Krimom što će, kako je rekao, pomoći ponovnoj uspostavi "svjetskog reda i zakona".

Na međunarodnoj konferenciji o Krimu, Zelenski je rekao da bi vraćanje kontrole nad poluotokom, koji je Rusija zauzela i anektirala 2014. u potezu koji većina zemalja ne priznaje, bio “najveći antiratni korak”.

“Sve je počelo s Krimom i završit će s Krimom”, rekao je Zelenski u uvodnom obraćanju Krimskoj platformi, forumu koji nastoji obnoviti teritorijalni integritet Ukrajine i okončati rusku aneksiju Krima.

“I to je istina, i vjerujem u to 100 posto – da je za prevladavanje terora, za povratak jamstava i sigurnosti našoj regiji, Europi, cijelom svijetu, potrebno pobijediti u borbi protiv ruske agresije”, dodao je.

VEZANA VIJEST

“Potrebno je osloboditi Krim od okupacije”, rekao je Zelenski. “Ovo će biti oživljavanje svjetskog zakona i reda”, dodaje.

Zelenski je naveo da na samitu sudjeluju predstavnici oko 60 država i međunarodnih organizacija, uključujući oko 40 predsjednika i premijera.

Gotovo svi su sudjelovali online osim poljskog predsjednika Andrzeja Dude koji je u posjetu Kijevu.

Govoreći na samitu, Duda je zatražio od svjetskih vođa da ne zatvaraju oči pred ruskom agresijom.

“Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine kao što je Gdanjsk dio Poljske, Nica Francuske, Koeln Njemačke, a Rotterdam dio Nizozemske”, rekao je Duda.

“Nema povratka na staro s Rusijom, sigurno nema povratka na staro kad Rusija napada i okupira legalno priznat ukrajinski teritorij”.

Jedan od onih koji su sudjelovali online bio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je zatražio od međunarodne zajednice da ne pokaže ni “slabost niti duh kompromisa” prema Rusiji.

“Ne smijemo biti slabi, pokazati duh kompromisa, jer se radi o slobodi svih nas i o miru na svim dijelovima zemaljske kugle”, rekao je u video poruci upućenoj samitu.

Europljani su spremni dugoročno poduprijeti Ukrajinu u njezinoj borbi, dodao je.

Macron je još jednom pozvao Rusiju da “zaustavi neprijateljstva, povuče snage s čitavog ukrajinskog teritorija i izabere diplomaciju kako bi se ponovno izgradio mir”.

Predsjedniku Zelenskom poručio je da će “Francuska i EU, s brojnim saveznicima i prijateljima Ukrajine, učiniti sve potrebno kako bi poduprli vašu borbu”.

Rusija ne pokazuje znakove napuštanja Krima, gdje se nalazi njena crnomorska flota, a koristila je taj poluotok kao platformu za raketne napade na ukrajinske mete.

“Unatoč (ruskim) prijetnjama, Ukrajina je dovoljno jaka da vidi izglede za ukrajinski Krim”, rekao je Zelenski. “Obnova ukrajinske kontrole nad poluotokom Krimom bit će povijesni antiratni korak u Europi koja nastoji vratiti sigurnost i pravdu”, dodao je.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je Rusija pretvorila Krim u “zonu ekološke katastrofe i vojnu odskočnu dasku za agresiju” i koristila ga za ispaljivanje 750 krstarećih projektila na gradove i sela.

Rusija nije potvrdila koliko je projektila lansirano s Krima tijekom sukoba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.