Zablude o laptopima: Kako puniti bateriju, može li magnet obrisati disk…

Izvor: Pixabay/ilustracija

Računala, koliko god pristupačnija postajala, i dalje mnogim korisnicima izgledaju kao magične kutije koje rade po principima koje je jedino moguće otkriti na društvenim mrežama.

Na sreću, zablude vezane uz laptope općenito su usko vezane uz nepoznavanje tehnologije računala ili prisjećanje na pravila koja su vrijedila dok smo sve programe učitavali s disketa.

Neki stariji korisnici prijenosnih računala smatraju da baterije koje se napajaju imaju “sjećanje” te se mogu napuniti samo do “zapamćene” razine. Ako ih napunite prije nego što ih istrošite do nule, neće se više moći puniti do sto posto kapaciteta.

Ovaj mit usko je vezan uz starije tehnologije, odnosno eru Ni-MH ćelija koje su patile od gore spomenutog memory efekta. Nove baterije temeljene na litij-ionskim ili litij-ion polimerskim ćelijama nemaju takav efekt i mogu se puniti kad god zatreba, s time da će im, kao i svim modernim baterijama, zdravlje postupno padati.

Stručnjaci predlažu da kapacitet baterije držite između 20 i 80 posto te da, ako je to moguće, ne ostavljate bateriju potpuno praznom.

Drugi zanimljiv mit vezan je uz magnetska polja – ako računalu približite magnet, njime ćete izbrisati podatke.

SSD-ovi, odnosno Solid State Driveovi, i druge vrste flash memorije koja se najčešće nalazi u laptopima i USB diskovima koriste pohranjeni naboj unutar ćelije kako bi snimale komadiće binarnog koda. Podaci snimljeni na tvrdim diskovima snimaju se promjenom polariteta magnetskih komadića. Drugim riječima, ako magnetom dođete blizu SSD-a, on ne može utjecati na pohranjene podatke dok u slučaju HDD-a jako magnetsko polje može promijeniti polaritet na disku i dovesti do oštećenja podataka. Minimalna snaga magneta potrebna za takvo što je, naglašava Laptop Mag, 1,1 tesla, odnosno ekvivalent magneta koji se koristi za magnetsku rezonancu.

Uz izuzetak zapremnine, odnosno tvrdog diska, hardver vašeg laptopa ne može jednostavno “ostarjeti”. Ono što ćete puno vjerojatnije susresti padovi su sustava, a ne usporenje. Njega pak može uzrokovati više faktora. Od virusa i malwarea do konkretnih nadogradnji operativnog sustava koje, za razliku od prethodne verzije, troše više resursa i samim time usporavaju rad računala.

Vaše računalo stvara nove podatke dok instalira programe, stvara datoteke ili surfa internetom. Na vama je reagirati i povremeno počistiti međumemoriju ili pokrenuti ugrađene alate za održavanje sustava.

Jedan od najčešće prepričavanih tehnoloških mitova vezan je uz kameru laptopa, tableta i smartfona i odnosi se na mitske megapiksele: više megapiksela garantira bolje digitalne fotografije.

Megapikseli nemaju apsolutno nikakve veze s kvalitetom digitalne fotografije, već su usko vezani uz njezinu veličinu. Kvaliteta fotografije snimljene digitalnom kamerom definirana je vrstom senzora i njegovom veličinom te procesorom, softverom i optikom. Jedini utjecaj koji megapikseli mogu imati vezan je uz zumiranje udaljenih objekata, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar