Politolog: Koalicija Plenkovića s DP-om je osobni, ali i moralni poraz

Vijesti 06. svi 202421:55 1 komentar
N1

Politolog s Instituta za društvena istraživanja Nikola Baketa gostovao je u Newsnightu N1 televizije. S našim Ilijom Radićem je razgovarao o postizbornim kombinacijama.

“Po svemu što smo čuli danas od aktera, imamo novu vlast”, kaže Baketa te dodaje: “Komunicira se da ima i 80 sigurnih ruku tako da, vjerojatno su se dogovorili i vjerojatno će se početi dogovarati neke druge stvari kao podjele ministarstava i smjer nove Vlade.”

Dizanje ruku od manjina – Plenkovićev poraz?

“Čvrsto inzistiranje na tome da SDSS neće izaći iz Vlade i davanje njima na važnosti je možda samo bio taktički potez premijera Plenkovića koji će sada to moći koristiti u pregovorima”, smatra Baketa.

“Pitanje je onda kako će se tu pozicionirati s obzirom na to da će se odreći SDSS-a. Teško je reći je li poražen, ali ja bih rekao da je njemu koalicija s Domovinskim pokretom jedan osobni poraz, a gledano izvana i jedan moralni poraz”, zaključio je.

Koliko daleko mogu otići zahtjevi DP-a?

Baketa tvrdi da će, ukoliko koalicija potraje četiri godine, DP sigurno moći pred svojim biračima govoriti kako su upravo oni bili ti koji su izbacili Pupovca iz Vlade.

Međutim, Baketa se pita hoće li moći progurati sva svoja svjetonazorska pitanja, poput deratifikacije Istanbulske konvencije.

“Koliko sam čuo, Bartulica je rekao da od toga nema ništa, ali je ponudio ideju da se to da na referendum. Mislim da Plenković neće pristati čak ni na to. Domovinski pokret se dovoljno zalijepio za HDZ da će se jako teško moći izvući iz toga neokrznut”, smatra politolog.

“Kad budu morali birati hoće li inzistirati na nekom ideološkom pitanju ili ostanku u vlasti, teže će se odlučivati za izlazak”, dodao je.

Koliko je stabilna ova vlast?

Baketa je iznio jednu od teoriju oko toga u kojem smjeru može otići nova vlast: “Pričekati lokalne izbore kad neki akteri poput IDS-a i Posavca skinu teret s vrata. Oni ne mogu ući u koaliciju s HDZ-om jer ih čekaju lokalni izbori i to bi teško opravdali svojim biračima.

Međutim, nakon tih izbora možda budu voljni pregovarati, a Domovinski pokret bi se mogao više lomiti. S jedne strane bi se mogao izbaciti jedan dio koji je više ideološki nastrojen, a da ostane onaj koji je više interesno orijentiran. Tako bi ih se prepolovilo i nadomijestilo liberalnim opcijama.”

Osvrnuo se i na trenutnu poziciju Zorana Milanovića.

Je li Milanović potrošen političar?

“Ne bih rekao da je potrošen. Vraćao se više puta. Bio je premijer koji je izgubio utrku, ušao u utrku za predsjednika pa dobio te izbore. Vjerujem da će i dalje biti jedna od žešćih oporbi Vladi koja će se sada formirati”, kazao je, a zatim dodao: “Milanović sa svojim nastupima zasjeni možda i sve postupke oporbe pa se stvara dojam da imamo natjecanje između Plenkovića i Milanovića koji zapravo nije stvaran. Kod nas ta oporba nema mehanizme na koje zaista može utjecati. Ništa što rade nije poremetilo rad Vlade. Milanović dobro dođe oporbi da održava kontru.”

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare