81-godišnjak i 79-godišnjak htjeli ulagati u kriptovalute pa ostali prevareni

Vijesti 28. srp 202315:33 0 komentara
Sanjin Strukic/PIXSELL

Pazinska je policija zaprimila je prijavu 81-godišnjaka koji je prevaren prilikom ulaganja.

Naime, muškarac je od travnja do srpnja 2023. postupao po savjetima osoba koje su se predstavile kao brokeri. Nepoznate osobe tražile su od njega da dostavi osobne podatke i podatke za pristup njegovim bankovnim računima kako bi u njegovo ime trgovali kripto valutama, te su mu u nekoliko navrata na ime ulaganja, sa bankovnog računa prebacivali novac, čime su ga oštetili za nekoliko desetaka tisuća eura.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljima.

I porečka je policija zabilježila sličnu prijevaru u kojoj je 79-godišnjak sredinom srpnja kontaktiran od strane osoba koje su se predstavili kao brokeri. Muškarac je lažnim brokerima odao svoje osobne podatke i podatke svojih bankovnih računa, nakon čega su mu oni navodno otvorili profil na lažnoj internetskoj stranici za trgovanje dionicama.

Oštećenom je potom sa bankovnih računa nepoznata osoba u nekoliko navrata skinula više tisuća eura. Policijski službenici i u ovom slučaju utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljima.

Policija upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. “Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare”, napominju.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodi brokeri uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti. Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja.

Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.

Više savjeta o tome kako izbjeći investicijske prijevare, možete saznati na informativnom letku.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policija savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali ustupati nepoznatim osobama.

“Podsjećamo, nepoznatim osobama ni u kojem slučaju ne trebate dostavljati druge podatke, a pogotovo ne broj kartice i CVV broj na poleđini kartice. O zlouporabi bankovnih kartica građani bi trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju na broj 192”, navode iz policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!