'Migrantska kriza više nije "kriza" već svakodnevica'

Vijesti 17. velj 201612:33 > 12:34
N1

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u srijedu, govoreći o migrantskoj krizi, da bi "prestao koristiti termin kriza." "To je posao koji je postao svakodnevica. To postaje iz dana u dan uigranije, ne vidim velike probleme", kaže ministar.

“Točka A je profilacija na granici Makedonije i Grčke, u njoj sudjeluju i Slovenci, mi, Srbi, Makedonci… Nastojat ćemo da taj proces s nama obavljaju i Njemačka i Austrija, kao zemlje krajnje destinacije. Tako ćemo izbjeći probeme u trenucimaiulaska migranata”, opisao je planove.

“Ja u tom duhu idem u ponedjeljak kod kolegice u Sloveniju, 24. sam u Beču, 25. u Bruxellesu, da dogovorimo detalje koji se pojavljuju kao problemi. S kolegicom ću riješiti probeme na način da pojačaju svoju aktivnost u profilaciji, iz koje svi problemi proizlaze”, najavio je Orepić.

“Problem je i prijevoz migranata od makedonske granice do Šida, gdje se upotrebljavaju busevi, taksiji, a smatram da se to može jednostavnije i humanije, i da se spriječi da uletavaju oni koji nisu prošli profilaciju. Dešava se na dnevnoj bazi vraćanje, pa ponovno vraćanje nazad. Stvar je upravo nesporazuma iz profilacije, a svi ti ljudi završe u konačnom odredištu”, rekao je.

Mi ćemo imati sposobnost nadzirati zelenu granicu, rekao je.

Upitan je li Hrvatska uvela kvotu za migrante, ministar je rekao da “nema kvote”.

Upitan što očekuje od sutrašnjeg zagrebačkog sastanka šefova policija zemalja na migrantskoj ruti (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija) ministar je rekao da očekuje dogovor.

“Dogovor kao i dosad. To su tekući operativni sastanci. Zaista to funkcionira. Svaki put naiđemo na nekakav problem, sastenemo se svi skupa i to riješimo. Zaista ne vidim problem”, kazao je.

O svastici na Poljudu je rekao da će raditi sve da riješe taj problem. “Koliko ćemo uspjeti, vidjet ćemo. Dosta je vremena prošlo”, kaže Orepić.

Novinarima se obratio i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, koji je najavio da će Hrvatska pokušati jačati suradnju s Njemačkom u smislu izbjegličke krize.

“Ako vidimo koliko druge zemlje u okruženju, u srednjoj Europi, jako snažno surađuju, možemo zaključiti da možemo još puno više nego do sada.”

“O šansama ne mogu ništa reći, no o tome kakav je stav Vlade o kandidaturi Vesne Pusić, već smo nešto rekli, no izjasnit ćemo se o načinu na koji je ta kandidatura istaknuta. Za sada smo fokusirani na proračun…”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.