'Ovo nisu dobra vremena za posjet Nikolića Hrvatskoj'

Vijesti 31. ožu 201617:57 > 17:58
N1

Gost Dnevnika u 18 bio je savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji je komentirao oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju.

Jeste li iznenađeni presudom Vojislavu Šešelju?

“Puno toga je bilo čudno u procesu i suđenju Vojislavu Šešelju na haškom tribnualu. Ni jedan sud u demokratskoj državi ne bi toliko popuštao njegovim ponašanjima. Pa i ovo zadnje puštanje pez ikakvih uvjeta ulazi u tu kategoriju. No da će sudsko vijeće donijeti ovakvu odluku malo je tko mogao očekivati.”

Sudsko je vijeće između ostalog reklo da tužiteljstvo nije najbolje postavilo optužnicu, kolika je krivnja tužiteljstva za ovakav ishod?

“Vjerojatno je i tužiteljstvo moglo učiniti više, ali mislim da je ovih devet točaka bilo jasno. Ovo je skandalozna, sramotna presuda koja obezvrijeđuje žrtve i svakako je najveće posrnuće haškog tribunala.”

Kakvu poruku svim radikalima šalje zaključak suda da Šešeljovi govori nisu bili govor mržnje već podizanje morala srpskim vojnicima?

“Najgoru moguću. To je najgrublje kršenje temeljnih ljudskih prava. U mnogim drugim presudama u Haagu on je sudionik zločinačkog pothvata. Zato ja upravo vjerujem da u žalbenom postupku neće opstati, ali razočaravajuće je što je glavni tužitelj Serge Brammertz rekao da će nekoliko dana najprije proučiti presudu, a nije odmah najavio žalbu. To je također tužno.

Kolika je odgovornost Hrvatske? Naše diplomacije, državnog odvjetništva? Mnogi upozoravaju na potpunu pasivnost naših institucija prema ovom i drugim sličnim procesima u Haagu.

“Neosporno je da smo bili pasivni jer Šešeljovo ponašanje je bilo izvan bilo kakvih normi međunardnog prava. Haaški sud je osnovalo Vijeće sigurnosti svojom rezolucijom, a Hrvatska je ga odmah podržala. Ovo što se događa je potpuna suprotnost od onoga što se očekivalo. Mogla je Hrvatska upozoravati i Sud i Vijeće sigurnosti i sve članice Vijeća, glavne svjetske sile… To je najviše što se može.

Kako će ova presuda utjecati na hrvatsko-srpske odnose?

“U svakom slučaju neće pozitivno. Imamo otvorenih pitanja – traženja nestalih, granice, povratka kulturnog blaga, povratka arhiva i neka druga pitanja. Ovo sigurno neće pozitivno utjecati. Neće utjecati niti na katarzu da Srbija prizna ono što je i Haag rekao – da je Srbija izbršila agresiju na Hrvatsku.”

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić već dugo govori da očekuje poziv za posjet Hrvatskoj.

“Ovo nisu dobra vremena za to. O tome odlučuje predsjednica, ali ja samo kažem da ovo nisu dobra vremena.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.