Ministrima ipak ostaju službeni auti i vozač i preko vikenda

Vijesti 06. tra 201610:24 > 10:30
Ilustracija

Ministri će, suprotno prvotnim najavama, ipak moći koristiti službeno vozilo s vozačem i preko tjedna i vikenda.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović za Index je otkrila da su napravili novi prijedlog racionalizacije troškova nakon što su dobili mišljenje ostalih ministarstava.

Prema tom prijedlogu će se uštedjeti 10 posto svih troškova koji su uključivali službene automobile, putovanja i mobitele ministara, njihovih zamjenika i ostalih državnih dužnosnika te troškove reprezentacija. Riječ je o uštedi od barem 40 milijuna kuna.

Ministrica Jurlina Alibegović je prvi prijedlog, prema kojem su ministri trebali ostati bez prava na korištenje službenog vozača i automobila 24 sata na dana, smanjenog limita za putovanja i mobitele, uputila na adrese svih ministarstava.

Odluka idućeg tjedna na sjednici Vlade

I dok je dobila mišljenje ostalih, jedino se još čeka na odluku ministarstva financija, koje bi sve trebalo odobriti, a konačan prijedlog naći će se na sjednici Vlade idućeg tjedna.

Iako je, kažu u Mostu, iznos ušteda potpuno isti kao i u prvom prijedlogu, u ovoj drugoj verziji, nakon dobivenih mišljenja ministarstava, neke se stvari ipak mijenjaju. Jedan od detalja koji se mijenjaju je da će ministri, suprotno prvotnim najavama, ipak moći koristiti službeno vozilo s vozačem i preko tjedna i vikenda. Mnogi ministri vikendima posjećuju svoje obitelji u drugim gradovima pa im se službena vozila stavljaju i vikendima na raspolaganje.

Podsjetimo kako je MOST u svom prvotnom prijedlogu upućenom na adrese svih ministarstava predlagao da pravo na službeni automobil i vozača ministri imaju samo radnim danima od 6 do 22 sata.

Također se, navodi, uvode i limiti na službene mobitele koji će zamjenike i pomoćnike ministara, koji dosad nisu imali limite, ograničiti na 400 kuna mjesečno (prvo planirano na 300 kuna).

Savjetnicima predsjednika Vlade, ravnateljima ureda, agencija i direkcija mjesečni limit ograničit će sa sadašnjih 400 na 150 kuna mjesečno (prvotno planirano smanjenje na 75 kuna).

Mobitele će, ističe ministrica, bez ograničenja moći koristiti samo premijer, potpredsjednici Vlade i ministri.