Nakić: Povećavamo broj "timova 1" u 19 gradova i mjesta

Vijesti 07. tra 201622:21 > 22:23
N1

Ministar zdravlja Dario Nakić, komentirajući reformu hitne medicinske pomoći, rekao je u četvrtak da pacijenti ne trebaju brinuti za svoju sigurnost u zdravtsvenom sustavu te istaknuo kako se povećava broj "timova 1", u čijem sastavu je i liječnik, u 19 hrvatskih gradova i manjih mjesta.

Sve što se radi, u interesu je sigurnosti pacijenata i sigurnosti unutar sustava, poručio je Nakić u Dnevniku Nove tv. Ustvrdio je da procedure u hitnoj medicini pružaju sigurnost da će hitni slučajevi biti zbrinuti i da se niti u drugim zemljama ne nudi više što se tiče hitne skrbi. Nudimo pregled kod liječnika obiteljske medicine, ako on ne radi možete nazvati 194 na kojem vas upućuju trebate li se javiti na hitnu ili ne, nakon toga možete ići u izvanbolničku hitnu, u objedinjeni hitni bolnički prijam. Ne znam koje bi veće mjere sigurnosti trebali poduzeti, rekao je Nakić na upit o zabrinutosti Udruge pacijenata.

U povodu najavla prosvjeda zbog ukidanja službi hitne medicinske pomoći na jadranskoj obali, primjerice u Tisnom, Nakić je rekao da nema razloga za to i naglasio kako se povećava broj “timova 1”, u čijem sastavu je i liječnik, u 19 hrvatskih gradova i manjih mjesta, primjerice, Iloka, Drenovaca, Hrvatske Kostajnice, Gline i Slunja.

Na pitanje će se financirati bolnice nakon ukidanja sanacije i vraćanja županijama, Nakić je rekao kako je bolnicima i do sada većinu sredstava dostavljao HZZO, a dio sredstava su dobivale iz decentraliziranih sredstava od države preko županija. No puno je bolje da se upravlja iz više mjesta, a ne iz Zagreba, jer kad s jednog mjesta upravljate svime, ne upravljate ničim, smara Nakić. Želimo da županije imaju bolju kontrolu, jer da je proces sanacije bio dobar, sad ne bismo morali vraćati dugove, rekao je.

Na pitanje je li u sanaciji bilo nezakonitosti, Nakić je rekao kako se tad prvi put od uspostave demokratske Hrvatske dogodilo da su se na mjesta ravnatelja bolnica ljudi imenovali bez natječaja, programa rada i životopisa. Ministar je rekao i da ne razmišlja o uvođenju poreza na slatkiše i zaslađene sokove, nego promovirati zdraviji stil života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.