Na sjednici bili samo jednom, za to dobili punu plaću

Vijesti 08. tra 201614:57 > 15:10
N1

Hrvatski sabor na svojoj je službenoj stranici objavio podatke o prisutnosti zastupnika na sjednicama u ožujku. Sabor je, inače, prošloga mjeseca radio 14 dana.

HDZ-ov Goran Marić pojavio se na svim sjednicama Sabora, dok je potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak  radio 12 dana. Zastupnici Mosta najprisutniji su, a prosjek prisustvovanja na sjednicama u Mostu iznosi devet dana. “Nastojim dolaziti na posao svaki dan, jer u Mostu smatramo da je to obveza saborskih zastupnika. Sjednice ionako traju samo tri dana pa ostatak tjedna možemo raditi s građanima u izbornim jedinicama”, kazao je Podolnjak.

Zastupnici SDP-a bili su prisutni prosječno 6,2 dana. Darko Parić prisustvovao je sjednicama 11 dana, ali su Davor Bernardić, Rajko Ostojić i Nenad Stazić nazočili su sjednicama samo jedan dan u ožujku. SDP-ova zastupnica Gordana Sobol kazala je da je to premalo, ali da zastupnici sami trebaju objasniti zašto ih nije bilo. “Svako se jutro registriramo s karticama na ulazu ali to nije pravi način registracije jer se ne registrira izlazak, već samo prisustvo. A obveza u Saboru je mnogo, ne samo na sjednicama , tu su i odbori, rad s građanima. Problem je neodlazak na plenarne sjednice”, rekla je Sobol za HRT-ov Studio 4.

Zastupnici HDZ-a u prosjeku su prisustvovali 7,3 dana, ali Žarko Tušek i Josipa Rimac plaću su zaradili za samo jedan dolazak u Sabor.

Zastupnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, bio je prisutan samo šest dana, a i sam često proziva svoje kolege zastupnike zbog nedolaska.

Sobol je objasnila da je problem i organizacija rada Odbora, koji se ‘trpaju’ u pauze zasjedanja srijedom i četvrtkom. “Idealno bi bilo da odbori zasjedaju utorkom kako bi zastupnici mogli obavljati i poslove na terenu”, kazala je, a s time se složio i Podolnjak.

Podolnjak je podsjetio da Most smatra da bi prema evidenciji rada zastupnike trebalo i plaćati za njihov rad, a kao dobar primjer naveo je njemački Bundestag, koji dobro opisuje obveze zastupnika te novčano sankcionira neopravdane izostanke zastupnika sa sjednica. Sobol se složila da su novčane kazne najučinkovitije, za plenarne sjednice, ali i sjednice Odbora. Spomenuo je tu temu u Saboru, ali nije naišla na dobar odjek.

Most se, osim toga, zalagao za smanjenje raznih benificija zastupnika, poput naknade za odvojen život, naknada i regulacije smještaja, ali napadnuti su od protivnika da populizmom prikupljaju političke bodove. Sobol je ustvrdila da su plaće zastupnka prema koeficijentu u rangu niza državnih dužnosnika, poput zamjenika ministra. “Trebalo bi voditi računa da ako dirnete jednu kategoriju, dirate i sve ostale. Ali, na jedan način već bi i sankcije za nedolazak na posao bile velik iskorak”, rekla je Sobol.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.