'Odlazak otvara perspektivu, neizbježan je za znanstvenike'

Vijesti 11. tra 201622:21 > 22:30
N1

Doktor Slaven Garaj, docent s nacionalnoga Sveučilišta u Singapuru, bio je gost Dnevnika u 22.

Zašto ste vi otišli iz Hrvatske, sada već davne 1999.?

Ja sam otišao iz čisto profesinalnih razloga, htio sam proširiti horizonte, naučiti nove stvari. Znanost je fluidna i brzo se mijenja, treba se ići drugdje i vidjeti nove ideje. Zato sam otišao i pratiti svoj profesionalni razvoj.

Što biste izdvojili kao najpozitivnija, a što kao ona lošija iskustva rada izvan zemlje? Što očekuje one mlade znanstvenike koji se spremaju na put?

Prva stvar koja je vrlo bitna, koju su napravili i mnogi moji prijatelji, koji su otišli van prateći svoju karijeru, jest da odlazak otvara perspektivu, nove ideje, prozor u najnovije trendove u znanosti i to je neizbježno i potrebno za sve mlade znanstvenike. Ono što je možda negativna strana jest da niste doma, mijenjate sredine… Morate biti sposobni izaći iz okoliša koji poznajete, morate prihvatiti nove ideje, sredine, ljude. Morate biti svjesni da vam budućnost nikad nije sigurna, te da se uvijek morate boriti i nastaviti se razvijati u znanosti.

Koliko je bitno ostati u kontaktu s hrvatskim znanstvenicima i domovinom?

Ja sam u kontaktu s dosta hrvatskih znanstvenika, jer kao znanstvenik želim biti umrežen s ljudima. Znanost nema granica, gdje god sam putovao, u zemljama Europe, Amerike i Azije, sva su sveučilišta vrlo internacionalna. Ono što je bitno za hrvatsku znanost je da prihvati da je dio međunarodne sredine, gdje ljudi dolaze i odlaze.

Razmišljate li o povratku u Hrvatsku?

Teško mi je to reći. Uvijek postoji ideja da bih se vratio, ali moram razmišljati i o znanosti. Teško mi je to reći u ovom trenutku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.