Slavonci u traženju boljeg života sve više odlaze iz zemlje

Vijesti 15. tra 201617:14 > 17:16
Marko Lukunic/PIXSELL

Brojni Slavonci u traženju posla i boljeg života sve više odlaze iz Hrvatske, ali situacija je sada postala mnogo ozbiljnija te se događa da svakodnevno autobusi puni mladih ljudi i obitelji iz Slavonije odlaze u Njemačku.

Autobusni kolodvori su sve puniji, a kako doznaje Soundset.hr, autobusni prijevoznici su morali uvesti i dnevne linije prema Njemačkoj jer je potražnja za kartama u jednom smjeru zaista velika.

“Potražnja za linijama je sve veća, morali smo zbog toga uvesti dnevne linije prema Njemačkoj. Nažalost, velika većina njih uzima karte u jednom smjeru. To je strašno. Nije u pitanju samo naš prijevoznik, nego svi. U pitanju je masovni “odljev mozgova””, kaže izvor u jednom autobusnom prijevozniku.

Ako želite raditi i zarađivati u stranim zemljama morate znati i strane jezike pa tako iz godine u godinu raste i potražnja za tečajevima stranih jezika, prvenstveno njemačkog i engleskog. Direktorica Pučkog otvorenog učilišta Libar iz Slavonskog Broda, Sanja Čop, užasnuta je činjenicom da je u 90% slučajeva riječ o učenju jezika zbog odlaska iz Hrvatske.

“Od 100% naših polaznika, neću pretjerati ako kažem da je 80% učilo njemački jezik. Imamo običaj pitati ljude zašto dolaze, kako bi radili nekakva istraživanja ili ispitivanja. Najčešći odgovor je bio zbog iseljavanja na njemačko govorno područje. Zadnjih godinu dana nešto se povećao upis za učenje engleskog jezika, zbog iseljavanja u Irsku”, kaže Čop.

Čak 60% mladih liječnika u dobi do 40 godina intenzivno razmišlja o odlasku iz Hrvatske, a preko 1.000 ih je već prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak iz Hrvatske.

Više od 90% liječnika u Hrvatskoj smatra da su u podređenom položaju u odnosu na kolege iz Europske unije, dok njih više od polovice (59%) intenzivno razmišlja o odlasku u inozemstvo. Anketa pokazuje da bi tek svaki deseti liječnik (11%) odbio ponudu za posao u inozemstvu i ostao u Hrvatskoj, a kao motiv ostanka najčešće navode obiteljske razloge.

Krajem ožujka u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano je 276.406 nezaposlenih osoba. U odnosu na veljaču broj nezaposlenih smanjio se za 4,5 % ili 13.023 osobe, a u usporedbi s ožujkom prošle godine za 13,4 % ili 42.805 osoba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.