Premijer se vara, ne može se pregovarati dok traje arbitraža

Vijesti 12. svi 201618:01 > 18:03
N1

Premijer Tihomir Orešković danas je rekao kako će on voditi slučaj INA-e ali i najavio pregovore s MOL-om i prije odluka dviju međunarodnih arbitraža. Gost Dnevnika bio je Goranko Fižulić, bivši ministar gospodarstva

Nalazimo se u pomalo neobičnoj situaciji, premijer je za arbitražu, a potpredsjednik Vlade i jedan ministar su protiv.

“Svaki od njih je u nečemu pogriješio. Ministar Horvat tvrdi da smo mi počeli arbitražu. Koju arbitražu, jeer su dvije. Onu u Washintonu je počeo MOL zbog navodnih gubitaka u distribuciji plina, a onu u UN-u je počela Hrvatska da bi vratila svoja upravljačka prava.

Apsurd je da hrvatska država daruje MOL-u plin i naftu, a onda nas MOL optužuje za gubitke na darovanom plinu. Da je MOL plaćao kako se to svugdje plaća, platio bi nam daleko više nego što je. Premijer kaže idemo pregovarati. Ne možemo pregovarati dok arbitraže traju. No one su tek prvi korak u rješavanju odnosa Hrvatske i MOL-a.”

Trošimo li ipak previše novca na arbitraže?

“Imamo dvije suprotne pozicije, kako Hrvati i Mađari vide INA-u. Njima je ona podružnica MOL-a, a za Hrvatsku treba biti kompanija od strateškog značenja. Te dvije pozicije su nepomirljive i dok se arbitraže ne završe mi ne možemo znati kojim putem i kako dalje.”

Hrvatski građani slušaju različite stavove od ljudi na najvišim pozicijama vlasti. Što je zapravo u hrvatskom interesu?

“U interesu je da arbitraže završe, kako god će završiti. Zakonom se moraju promijeniti koncesijske naknade koje MOL plaća. Potrebno je INA-u voditi kako treba, a ne kao danas, kao seljačku zadrugu. Javnost je senzibilna na budućnost INA-e, ali treba gleadti i tržišne realnosti. INA na kakvu smo navikli 90-ih više nema i neće je biti. Ona je pokazatelj da smo bili neuspješni u toj tranziciji. Što će biti INA u budućnosti vidjet ćemo. Nekad je MOL bio manji od INA-e i u nekim varijantama ona je mogla kupiti njega.”

Koje su šanse da javnost vidi sporne ugovore?

“Poučeni sadašnjim iskustvom, teško. Sve je skupa obavijeno velom tajne.”

Kako stojimo u arbitražama?

“Teško je reći, ali vjerujem da bi ovu oko upravljačkih prava sigurno trebali dobiti, a druga se bazira na jednom nesretnom ugovoru i nisam siguran da ćemo ju dobiti. Ali Hrvatska može diktirati MOL-u.

Je li “Afera konzultantica” naštetila arbitraži?

“Smatram da je Karamarku teško zadržati tu poziciju i isključiti se iz jednog od najvažnijih pitanja hrvatske politike. Na njemu postoji teret tog supruginog ugovora. Problem je u tome što Hrvatska nema reguliranu djelatnost lobiranja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.